/ iStock
Стотици жители бяха евакуирани в индийската столица Делхи, тъй като нивото на водата на река Ямуна продължава да се покачва, съобщи Би Би Си.

Главният министър Арвинд Кейривал каза, че нивото е достигнало 45-годишен връх, като вече се е издигнало над „маркировката за опасност“.

В района на Делхи преживяха  рекордни валежи досега през сезона на мусоните , който започна през юни, казват служители. Най-малко 88 души са загинали в Химачал Прадеш от началото на дъждовете в края на миналия месец, съобщиха местни медии.

Вчера в Делхи хора, живеещи в импровизирани къщи до реката, се преместиха в някои от 2500-те лагера за помощ, създадени в града, съобщава Ройтерс.

"Нивото на водата продължава да се покачва и има ситуация, подобна на наводнение“, каза Кейривал пред репортери, добавяйки, че нивата на водата "вероятно ще се покачат още“.

Проливни дъждове отнеха живота на близо 30 души в Индия

Сезонните мусонни дъждове са спасение за Индия, но също така обикновено причиняват смъртни случаи и унищожават имущество всяка година.

Индия преживя все по-екстремни метеорологични условия през последните години - безмилостните дъждове идват само седмици след екстремна гореща вълна, обхванала по-голямата част от Северна Индия.

Много фактори допринасят за наводненията, но експертите казват, че изменението на климата, причинено от глобалното затопляне, прави екстремните валежи по-вероятни.
Пламен Йотински/БТА