Мианма
Мианма / БТА
Няколкостотин членове на парламента в Мианма са под домашен арест, изолирани в правителствения жилищен комплекс и охранявани от войници, след като вчера военните извършиха преврат и задържаха висши политици, включително фактическата ръководителка на страната Аун Сан Су Чжи, предаде Асошиейтед прес.

Един от задържаните каза, че той и неговите около 400 колеги са прекарали безсънна нощ, опасявайки се, че може да бъдат отведени някъде, но иначе са добре. Те можели да разговарят помежду си и да комуникират с външния свят по телефона, но не нямат право да излизат от жилищния комплекс в столицата Найпидау. Парламентаристът уточни, че Аун Сан Су Чжи не е при тях.

"Трябваше да останем будни и да сме нащрек", каза за АП парламентаристът, пожелал да запази анонимност. Той съобщи, че в комплекса, където са задържани също членове на партията на Су Чжи и на някои по-малки партии, има полиция, а отвън са разположени войници.

Превратът беше извършен вчера сутринта, когато парламентаристите се бяха събрали в столицата за откриването на новата парламентарна сесия. Военните заявиха, че са завзели властта отчасти защото правителството не е реагирало на твърденията им за измами на изборите през ноември, когато управляващата партия на Су Чжи спечели мнозинство. Те заявиха също, че според конституцията имат право да поемат властта, но действията им бяха широко осъдени в чужбина.

Превратът подчертава до каква степен генералите в крайна сметка са запазили контрола си в Мианма, въпреки че повече от 10 години говореха за демократични реформи. Западът ентусиазирано приветства преминаването към демокрация и отмени санкциите срещу страната, които действаха от години.

Превратът е изпитание за международната общност. Американският президент Джо Байдън нарече действията на военните "пряк щурм срещу прехода на страната към демокрация и върховенство на закона" и заплаши с нови санкции. Очаква се Съветът за сигурност на ООН да се събере днес на среща, посветена на събитията в Мианма.

Националната лига за демокрация на Аун Сан Су Чжи публикува изявление, в което призова военните да зачетат резултатите от изборите и да освободят всички задържани - апел, който отправиха и мнозина чуждестранни лидери.
БТА