/ Guliver/Getty Images
Нов шотландски референдум за независимост би предизвикал поляризация и огромна икономическа несигурност във възможно най-неподходящото време за Великобритания. Това заяви днес говорител на премиера на Обединеното кралство Тереза Мей, цитиран от Ройтерс.

"Само преди по-малко от две години хората в Шотландия гласуваха решително за оставане в състава на нашето Обединено кралство на референдум, който шотландското правителство определи като нещо, случващо се веднъж в живота на едно поколение", заяви говорителят.

Шотландия иска нов референдум за независимост

"Има ясни свидетелства за това, че мнозинството от хората в Шотландия не искат нов референдум за независимост. Новият референдум ще предизвика разделение и огромна икономическа несигурност във възможно най-неподходящото време."

Британската опозиционна Лейбъристка партия заяви, че няма да се противопостави на свикване на нов шотландски референдум, ако регионалният парламент на Шотландия поиска това, написа в Туитър лидерът на формацията Джереми Корбин.

Тереза Мей смята, че не трябва да има втори референдум за независимост на Шотландия

В съобщението си обаче той уточни, че шотландската структура на партията ще се противопостави на искането за референдум на регионалния премиер Никола Стърджън в парламента на Шотландия. Лейбъристите са трета политическа сила там.

Единбург: Мей тласка Шотландия към нов референдум за независимост

Корбин посочи също, че при вариант, в който парламентите и на Шотландия, и на Великобритания одобрят свикването на ново всенародно допитване, Лейбъристката партия ще агитира срещу независимост на Шотландия.
БТА