/ Thinkstock/Getty Images
Следващата седмица Шотландия ще подаде молба до британското правителство с искане то да разреши провеждането на нов референдум за независимост на региона, съобщи шотландският първи министър Никола Стърджън. По думите й вотът трябва да се състои между 2018 г. и 2019 г.

Тереза Мей смята, че не трябва да има втори референдум за независимост на Шотландия


Следващата седмица ще поискам шотландският парламент да договори с парламента на Обединеното кралство процедурата, която ще позволи на шотландския парламент да издаде закон за референдум за независимост“, посочи тя.

От „Даунинг стрийт“ посочиха, че подобен вот ще причини разделение и ще предизвика „голяма икономическа несигурност в най-лошото възможно време“.

Единбург: Мей тласка Шотландия към нов референдум за независимост


В своето изказване Стърджън, която е и лидер на подкрепящата независимост Шотландска национална партия, не изключи и постигане на споразумение с Лондон. „Не обръщам гръб на по-нататъшни дискусии“, посочи тя. По думите й досегашните искания Шотландия да получи разрешение за оставане в европейския единен пазар, дори и след Брекзит, са били посрещани от „стена от непримиримост“ в Лондон.

„Според мен е важно Шотландия да може да упражни правото си да избере собственото си бъдеще“, каза тя.

Тереза Мей: Време е за напускане на Европейския съюз

Предишното допитване за независимостта на региона се проведе през септември 2014 г. Тогава 55% от избирателите предпочетоха оставането в състава на Обединеното кралство. Според Стържън и нейните привърженици обаче гласуването за излизане на Великобритания от ЕС е променило настроенията в Шотландия, където 62% от хората поискаха да останат в съюза.

По-рано британският премиер Тереза Мей заяви, че ще се бори за интересите на цялата страна, включително и на Шотландия, по време на предстоящите преговори с ЕС.
БГНЕС