/ ThinkStock/Getty Images
Консорциум от журналисти разпространи документи, които показват абсолютния контрол, който упражнява китайският режим върху огромните лагери за задържане в Синцзян, района с преобладаващо мюсюлманско население в страната, предадоха световните агенции.

В тези лагери са интернирани над 1 милион души, посочва Франс прес. Според някои правозащитни групи, независими изследователи и чужди правителства се смята, че в тези лагери има 1,5 милиона уйгури и представители на други малцинства в Синцзян, допълва ДПА.

Документите са получени от Международния консорциум на разследващите журналисти и публикувани в 17 печатни органа по света. Те разкриват строгите разпоредби и правила в лагерите, разположени в Северозападен Китай. Пекин оспорва данните за броя на хората в лагерите и твърди, че това са центрове за професионална подготовка, предназначени за борба срещу ислямската радикализация.

Информациите бяха публикувани седмица, след като американският в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че е успял да се сдобие с над 400 страници вътрешни документи на китайските управляващи, сред които и текстове на тайни речи на президента Си Цзинпин, в които той призовава още от 2014 г. за безпощадна борба срещу тероризма и сепаратизма в Сицзян.

Последните разкрития касаят серия от ръководни директиви за управление на лагерите, одобрени през 2017 г. от шефа на силите за сигурност на Синцзян, а също и доклади на разузнавателните служби, показващи как полицията използва изкуствен интелект и събиране на данни, за да определи, които хора да интернира. В директивите задържаните са наричани "ученици", които трябва да получат "диплома".

Полша с гневна реакция на документален филм на Netflix за нацизма

Директивите описват с голяма точност как пазачите в лагерите трябва да направляват ежедневието на задържаните - от забрана за влизане в контакт с външния свят до стъпките, които се предприемат в случай на заболяване. Директивите въвеждат и точктова система за оценка на "идеологическата трансформация" на задържаните, за тяхното "спазване на дисциплина" и за тяхното "желанието за учене".

В директивите се описва колко пъти трябва да се затварят вратите в спалните помещения, коридорите и етажите на лагерите, как трябва да бъде инсталирано пълно видеонаблюдение в спалните помещения, класните стаи и ъглите, така че надзирателите в реално време да наблюдават случващото се, да регистрират нещата детайлно и да подават сигнал за всяко подозрително събитие.

Гърция: Завинаги затваряме вратата на незаконните трафиканти на хора

Директивите предвиждат "учениците" да стоят задържани месец и половина, въпреки че това правило не винаги е прилагано, според свидетелски разкази на бивши затворници, събрани от Международния консорциум.

В Лондон посолството на Китай отрече автентичността на публикуваните документи и ги определи като "пълна измама" и "фалшиви новини". "Не съществува никакъв документ или заповеди за така наречените "лагери за задържане". "Центрове за обучение и за професионална подготовка бяха установени с цел превенция на тероризма", се казва още в изявление на китайското посолство в Лондон, адресирано до британския в. "Гардиън", който е част от медиите, публикували вчера документите.
БТА