Кърт Волкър
Кърт Волкър / БГНЕС
Специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър подаде оставка, след като бе споменат в жалбата на разобличителя за телефонния разговор между американския президент Доналд Тръмп и украинския му колега Володимир Зеленски, предаде Reuters, като се позова на добре осведомени източници.

Белият дом публикува стенограмата! Оказал ли е натиск Тръмп върху Зеленски

Според разобличителя, който е от разузнавателната общност, Волкър е разговарял с адвоката на Тръмп Руди Джулиани, за да се опита да ограничи вредите от неговите опити да принуди Украйна да разследва Джо Байдън, политически съперник на президента. Текстът на жалбата бе публикуван в четвъртък.

Зеленски покани Тръмп в Украйна, той отвърна: Вие ме направихте известен

Волкър бе назначен през 2017 г. за специален представител на САЩ за Украйна - пост, който съчетаваше с други ангажименти и за който не получаваше заплащане. Той се опитваше да помогне на украинското правителство да уреди конфликта с подкрепяните от Русия сепаратисти.

Москва: Американските демократи направиха САЩ за посмешище пред целия свят

По-рано вчера демократите в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, които водят разследване за импийчмънт срещу президента, поискаха от Волкър да даде показания на 3 октомври.

 
БТА