/ БГНЕС
Японската сонда „Хаябуса-2“ се отправи на едногодишно пътуване обратно към дома, след като приключи успешно мисията си да събере скални проби на отдалечен астероид и да ги върне на Земята, предаде АП.

Сондата „Хаябуса 2“ спусна още един робот към астероида Рюгу

От японската Агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) съобщават, че сондата е напуснала орбитата на астероида Рюгу на около 300 млн. км от Земята.

Първоначално тя ще се движи със скорост от 10 см/сек. В този режим „Хаябуса-2“ ще прекара пет дни, през които редовно ще прави снимки на отдалечаващия се астероид. В периода между 19 ноември и 2 декември ще бъде тестван йонният двигател на сондата. От 3 декември, ако не се появят проблеми, двигателят ще бъде пуснат на пълна мощност. Дотогава разстоянието между апарата и Рюгу ще се увеличи от 20 на 65 км.
 
Стартирането на йонния двигател след продължителен престой буди най-голямо безпокойство сред специалистите от ДЖАКСА. Поради тази причина на тестването му е отделено достатъчно дълго време.

Нови снимки на астероида Рюгу помагат да опознаем формирането на планетите

Сондата „Хаябуса-2“ извърши две кацания на Рюгу и успешно събра данни и проби по време на мисията си, продължила година и половина след пристигането й през юни 2018 г. Космическият апарат потегли към Рюгу през декември 2014 г. „Надявам се, че събраните образци, които може да ни доближат до разкриване на тайни, свързани с произхода на живота в Слънчевата система, ще бъдат доставени благополучно“, изрази надежда министърът на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония Коичи Хагиуда.
 
Очаква се сондата „Хаябуса-2“ да се завърне на Земята в края на 2020 г. Преди навлизането й в земната атмосфера от нея ще се отдели капсула с взетите ценни проби, която ще се приземи в австралийската пустиня. Учените се надяват, че на астероида ще открият следи от вода и органични вещества, за които се предполага, че ще помогнат да се разкрият тайни, свързани с разпространение на живот във Вселената.

Астероидът Рюгу се намира между Земята и Марс. Сондата „Хаябуса-2“ бе изстреляна към Рюгу през декември 2014 г. от космодрума на японския остров Танегашима.
БТА