Снегът затруднява транспорта в Европа, Швейцария предупреждава за лавини
Снегът затруднява транспорта в Европа, Швейцария предупреждава за лавини / снимки: Reuters

Обилен снеговалеж и силни ветрове станаха причина за анулирането на над 100 полета на амстердамското международно летище, съобщи Ройтерс.

Холандският метеорологичен институт съобщи, че се очаква дебелината на снежната покривка в страната да достигне 10-15 см.

Отменени бяха полети от Амстердам до Великобритания, Германия, Франция, Дания и Чехия. Много други полети закъсняват заради лошото време.

Железопътният и автобусният транспорт също са нарушени, но закъсненията са по-малки от прогнозираното.

Снегът, завалял в Белгия рано тази сутрин, предизвика проблеми в системата на транспорта, съобщават местните медии, цитирани от БТА. Досега на основното летище в Брюксел са били отменени около 40 полета, а обслужването на изпълняваните полети се бави заради необходимостта от противообледенителни процедури. От някои авиокомпании съветват пътниците при възможност да отменят пътуването си с безплатна презаверка на билетите.

Компанията, обслужваща високоскоростните влакове "Талис" между Париж и Брюксел, предупреди за възможни закъснения днес и в събота, когато се очакват нови валежи.

По пътищата на места са въведени ограничения за движението на тежкотоварни автомобили с дължина над 13 метра. Властите съветват пътуването с автомобил да бъде избягвано, а да се ползва при възможност железопътният транспорт. Засега в страната има общо 168 километра задръствания, което властите определят като напълно нормално. Средната снежна покривка е около 2-3 сантиметра и бързо се топи, тъй като температурите на въздуха са положителни.

Снегът затруднява транспорта в Европа Швейцария предупреждава за лавини
netinfo

Полицията в швейцарския кантон Вале предупреди туристите и местните жителите да бъдат предпазливи заради опасността от лавини след силните снеговалежи в швейцарските Алпи.

Полицията съобщи, че през последните пет дни в района е навалял сняг с дебелина 2 метра и походите и карането на ски извън пистите през уикенда не са препоръчителни.

В петък и събота в кантона, в който се намират големи ски-курорти като Цермат и Кран-Монтана, се очакват нови валежи.

През 2011 година при лавини в кантона Вале загинаха 16 души, а тази година - четирима.