/ БГНЕС
Руският президент Владимир Путин заяви, че все още няма смартфон, след като миналата година разкри, че няма интерес да се присъедини към социалните мрежи. На среща с учени Путин направи признание в отговор на реч на Михаил Ковалчук, ръководител на Института за ядрени изследвания "Курчатов".
 
"Казахте, че всеки има смартфони. Но аз нямам смартфон", каза Путин, предизвиквайки смях в публиката. Той отговори на коментар на Ковалчук, че "всеки има смартфон в джоба си".
 
Владимир Путин показа как тренира във фитнеса

65-годишният президент по-рано призна за технологичното си невежество, казвайки през 2005 г., че изобщо не разполага с мобилен телефон. Той изрази и страхове по отношение на наличното онлайн съдържание.
 
Миналата година, когато се срещна с ученици, Путин им каза, че едва използва интернет, след като му беше зададен въпросът дали той е гледал Instagram или други социални мрежи в свободните си моменти.

"Аз лично на практика не използвам това", каза Путин за интернет, като добави, че членове на неговия персонал действат онлайн. "Трудният ми работен ден завършва толкова късно, че не ми е до Instagram", каза той.
 
Дизайнер от САЩ посвети на Путин коледна колекция

Путин е в пълен контраст с 52-годишния премиер Дмитрий Медведев, който често може да бъде видян с iPhone и други приспособления и поставя собствени снимки на официалната си страница в Instagram.
 
В миналото Путин е заявявал, че интернет е "специален проект на ЦРУ" и "наполовина порнография". След завръщането си в Кремъл през 2012 г. той контролира суровите мерки срещу интернет свободите, въвеждайки закони, които позволяват блокиране на сайтове с твърде екстремистко съдържание без съдебна заповед и преследване на нарастващ брой хора за публикуване онлайн.
БГНЕС