Путин се разходи с батискаф край бреговете на Крим
Путин се разходи с батискаф край бреговете на Крим / снимки: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин се разходи с батискаф по дъното на Черно море край бреговете на Крим, на 83 м дълбочина. Путин разгледал кораби, потънали през 10-11 в., съобщи ТАСС, позовавайки се на телевизия Life News.

Корабите бяха открити през май, като се предполага, че са византийски.

„Това е още един хубав повод, за да се убедим в това доколко дълбоки са нашите исторически корени, доколко е дълбока историята на взаимоотношенията ни с целия свят”, посочи Путин.

Путин се разходи с батискаф край бреговете на Крим
netinfo

Той поздрави Руското географско общество по случай 170-годишнината му. „Така се случи, че именно в този ден сме в Крим и наблюдаваме един от редките обекти, който според специалистите е от 10-11 в.”, каза руският президент.

Путин подчерта, че на тази дълбочина е можел да се спусне и с водолазен костюм, но все пак това трябва да остане за специалистите. „Усещането е интересно. В Байкал се спускахме на близо 2000 м дълбочина с руски апарати „Мир”, каза още той.

Това е втора разходка на Владимир Путин с батискаф. Преди две години той се спусна във водите на Финския залив. През 2011 г. пък той се е гмуркал с акваланг в Таманския залив.

Путин се разходи с батискаф край бреговете на Крим
netinfo