/ Istock
Словашката опозиционна партия "СМЕР - Социална демокрация" ("Посока - Социална демокрация"), която заема водещо място в социологическите проучвания преди изборите в края на месеца, призова днес правителството да започне гранични проверки, за да спре притока на мигранти, преминаващи от Унгария към Западна Европа, предаде Ройтерс.

През последните месеци има рязък скок в броя на мигрантите, много от Афганистан и Сирия, преминаващи границата на Словакия, която ги пропуска след регистрация.

Председателят на партията и бивш премиер Роберт Фицо се кандидатира на изборите, като води кампания за защита на националните интереси и прекратяване на военната подкрепа за Украйна и се противопоставя също на всякакви санкции срещу Русия, които могат да навредят на Словакия.

Словашкото служебно правителство заяви, че е невъзможно да се запечата границата с Унгария, която се простира на повече от 650 километра. То е изпратило до 500 военнослужещи в помощ на полицията да патрулира по граничните райони и предприе мерки за бърза регистрация на мигрантите.

Полицията заяви, че мигрантите са примамени към Словакия, защото по силата на одобрен от предишното правителство на Фицо закон тя регистрира сирийците и афганистанците, като им дава право да останат.

Миналата седмица словашкото министерство на вътрешните работи съобщи, че броят на задържаните нелегални мигранти се е увеличил девет пъти в сравнение с предишната година до повече от 27 000 души досега през 2023 година.
Светослав Танчев/БТА