/ iStock/Getty Images
Как експертите проследяват вариантите на новия коронавирус - отговор на този въпрос дава Асошиейтед прес.

Учените анализират проби от вируса, взети от заразени хора и търсят мутации чрез секвениране на генома. Същият метод се използва от години за изследвания на бактерии, растения, животни и хора. Досега експертите по света са секвенирали над 500 000 генома на вируса, причиняващ COVID-19.

Комбинация от известни лекарства бори тежък COVID-19

Вирусите могат да мутират, докато правят свои копия след заразяване на човек. Чрез секвенирането на вирусните проби учените проследяват възникващите промени в генома.

"Ако не познаваме тези промени, сякаш сме слепи", обяснява Сара Ветер, помощник директор на лаборатория в здравното ведомство на щата Минесота. Повечето мутации не са от особено значение, но други могат да направят вируса по-заразен, по-смъртоносен или по-устойчив на ваксини и лечение.

Здравните експерти са загрижени основно от три варианта, регистрирани първо във Великобритания, Република Южна Африка и Бразилия. Изглежда, че те се разпространяват по-лесно и учените изследват дали не причиняват по-сериозно заболяване.

Данните досега сочат, че съществуващите ваксини все още действат срещу вариантите, макар и не така добре срещу варианта, появил се първоначално в Република Южна Африка.

Три причини за неуязвимост срещу COVID-19 изброи доктор

В различните страни проследяването на генома е различно. Великобритания например е секвенирала около десет на сто от положителните проби за новия коронавирус в сравнение със САЩ, където са анализирани по малко от един процент.

През януари еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидис обяви пред Ройтерс, че Европейската комисия призовава страните-членки да положат повече усилия за секвениране на генома на новия коронавирус, за да се засичат бързо вариациите му.

"Готови сме активно да подкрепяме страните-членки с експертиза, инфраструктура и финансиране, за да се повиши капацитетът в ЕС", каза тя. Дни по-късно Великобритания изрази готовност да сподели постиженията си в геномното секвениране с другите държави, за да помогне за по-бързото идентифициране на новите варианти на коронавируса. 
БТА