/ iStock/Getty Images
Лекарство, използвано за лечение на хора с ревматоиден артрит, намалява риска от смърт при хоспитализирани пациенти с тежък Covid-19, особено в комбинация със стероида дексаметазон, съобщи CNBC.



Тоцилизумаб, интравенозно лекарство, произведено от подразделение на Roche, съкращава продължителността на престоя на пациентите в болниците и намалява риска от поставянето им на командно дишане, показват нови изследвания на екип на Оксфордския университет.

Три причини за неуязвимост срещу COVID-19 изброи доктор

„Предишни опити с тоцилизумаб са показали смесени резултати и не е ясно кои пациенти могат да се възползват от лечението“, казва в изявление Питър Хорби, професор от Оксфордския университет и главен изследовател на проучването за възстановяване. „Сега знаем, че ползите от тоцилизумаб се разпростират върху всички пациенти с COVID с ниски нива на кислород и значително възпаление“.

Общо 2022 пациенти са избрани на случаен принцип да получат тоцилизумаб, който се предлага под търговската марка Actemra, чрез интравенозна инфузия и са сравнени с 2094 пациенти, получили стандартни грижи, избрани на случаен принцип.



Според изследователите, 82% от пациентите са приемали също стероиди като дексаметазон, друго лекарство, за което е установено, че намалява смъртността при най-сериозните случаи на пациенти с Covid-19. 596 пациенти в групата на тоцилизумаб са починали в рамките на 28 дни в сравнение с 694 пациенти в стандартната група за грижи.

Това означава, че на всеки 25 пациенти, лекувани с тоцилизумаб, „ще бъде спасен един допълнителен живот“, казват изследователите от Оксфорд. Лекарството е увеличило от 47% на 54% вероятността за изписване в рамките на 28 дни.

Лекарство за незабавен имунитет срещу COVID-19 дава големи надежди

Ползите са наблюдавани при всички пациенти, включително тези, които се нуждаят от механични вентилатори в интензивно отделение, добавиха изследователите.



Сред пациентите, които не са били на вентилатор преди да влязат в проучването, тоцилизумаб намалява риска от 38% на 33% риска за прогресиране до инвазивна механична вентилация или смърт.

Учените твърдят, че използването на тоцилизумаб в комбинация с дексаметазон намалява смъртността с около една трета за пациенти, нуждаещи се от кислород, и почти половината за тези, които се нуждаят от вентилатор. Резултатите от проучването в Оксфорд все още не са публикувани в рецензирано списание.

Превод и редакция: DarikNews