Инфексционист изброи 3 фактора, които предпазват някои хора от заразяване с новия коронавирус
Инфексционист изброи 3 фактора, които предпазват някои хора от заразяване с новия коронавирус / iStock/Getty Images
Сергей Вознесенски, кандидат на медицинските науки, доцент в Катедрата по инфекциозни болести на Руския университет на дружбата на народите (РУДН) посочи три причини за имунитета на някои хора срещу новия коронавирус – без ваксини или лекарства.

Според него такива хора може да не се разболеят от COVID-19, тъй като или вече са имали друг коронавирус, или наскоро са претърпели вирусна инфекция или имат локален имунитет, заяви той пред РИА Новости.

Витанов: 20% от българите са срещали с COVID-19, стаден имунитет е възможен с ваксинация

Специалистът по инфекциозни болести припомни, че антителата са маркер, показващ, че тялото се е срещнало с причинителя на болестта. В същото време някои хора не са податливи на редица заболявания, например на ХИВ. А в случая с коронавируса броят на тези хора е много по-голям, твърди доцентът.

Според Вознесенски все пак е твърде рано да се правят категорични заключения относно причината за имунитета на някои хора и този въпрос е на етап научна дискусия. Въпреки това експертите очертаха няколко версии. Една от тях е прекарано заболяване, причинено от други коронавируси, тоест наличието на кръстосан имунитет.

Лекарство за незабавен имунитет срещу COVID-19 дава големи надежди

Друга версия на явлението е историята на вирусна инфекция, в резултат на което нивото на интерферони при човек се е увеличило. Ако е произведено голямо количество защитни протеини, уязвимостта към вирусни инфекции намалява. Третата версия предполага възможното съществуване на имунни комплекси, които предотвратяват проникването на вируса на нивото на лигавицата на дихателните пътища.

По-рано американски учени установиха, че имунният отговор срещу SARS-CoV-2 може да зависи от историята на предишни срещи с вируси на всеки отделен човек.

Превод и редакция: DarikNews