След инцидента с руския Су-24 Турция спряла бойните полети срещу ИД
След инцидента с руския Су-24 Турция спряла бойните полети срещу ИД / снимка: БГНЕС, архив

След инцидента с руския бомбардировач Су-24М турските военновъздушни сили временно спряха въздушните атаки срещу позиции на групировката "Ислямска държава" в Сирия. Според американски официални лица обаче САЩ засега не приканват Турция да поднови участието си в операцията на антитерористичната коалиция заради конфликта между Анкара и Москва, предаде ТАСС.

Всичко за инцидента с руския Су-24 четете ТУК

САЩ са на мнение, че паузата в действията на турската авиация в Сирия е необходима "в периода на изострени руско-турски отношения", заяви американски представител в петък пред Ройтерс. Той потвърди, че "турски самолети не са участвали в полети на коалицията срещу ИД в Сирия от инцидента на 24 ноември насам". Същевременно САЩ престанаха да призовават Турция да активизира усилията си във военните действия срещу ислямистите.

Искри и дълбоки разногласия между Русия и Турция за случилото се

Турски официални лица отказаха коментар, но заявиха, че откакто бе свален руският Су-24М, "за тях няма промени", посочи Ройтерс. Пентагонът също се въздържа да коментира, при все че негови представители изтъкваха през последните дни, че инцидентът с руския самолет не е повлиял въздушната операция срещу ИД в Ирак и Сирия.

Източник: БТА