/ ThinkStock/Getty Images
Съдебномедицинска експертиза констатира, че смъртта на Джордж Флойд е убийство, предадоха агенциите, като се позоваха на доклад на Бюрото за съдебномедицински експертизи на окръг Хенепин, Минесота.

В него се посочва, че афроамериканецът е починал вследствие на "кардиопулмонарен шок (спиране на сърцето и дишането), утежнен (от способите) за усмиряване, използвани от правоохранителните органи и натиска върху шията".

Убийството на афроамериканеца в Минеаполис е било умишлено според адвокат на семейството му
 
Протестите в САЩ ескалират (ВИДЕО)

Авторите на експертизата освен това са открили у Флойд артериосклеротична болест и хипертонична болест на сърцето, както и следи от интоксикация с фентанил и от неотдавнашна употреба на метамфетамин.

Тръмп за размириците: Няма да позволя "леви радикални престъпници" да палят американски градове

Съдебномедицинските експерти уточняват, че изводът за насилствен характер на смъртта на Флойд е неутрална формулировка, която не отразява вина или преднамереност в действията на когото и да било.

Независими специалисти, които са били наети от семейството на Флойд, установиха, че афроамериканецът е починал от задушаване. Това бе съобщено на пресконференция вчера от адвоката на семейството на Флойд Бен Кръмп.

Как реагира светът на протестите в САЩ?
БТА