/ БГНЕС
Няколко хиляди души излязоха на протест в най-големия град в Нова Зеландия, за да изразят негодувание от убийството на Джордж Флойд в САЩ, както и срещу полицейското насилие и расизма в своята собствена страна, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрантите коленичиха пред консулството на САЩ в Окланд. Те държаха плакати с лозунги като "Не мога да дишам" и "Истинският вирус е расизмът". Стотици излязоха на мирни протести и бдения на други места в Нова Зеландия, където днес е официален празник и неработен ден.

Служители на Ройтерс са ранени по време на протестите в САЩ, в Индианаполис е убит един човек

В Бразилия стотици хора протестираха срещу престъпленията, извършени от полицията срещу чернокожите във фавелите на Рио де Жанейро.

Протести срещу расизма в Монреал, Канада, прераснаха в сблъсъци между полиция и демонстранти. Полицията обяви проявите за незаконни. Силите на реда бяха замеряни с предмети и отговориха със сълзотворен газ.

Полицията в Минеаполис арестува около 50 протестиращи

Безредиците в САЩ дадоха повод на авторитарни държави да отвърнат на критиките на Вашингтон, че погазват човешките права, отбелязва АП.

Русия каза, че САЩ имат системни проблеми в сферата на човешките права. Москва също така се разграничи от ставащото в САЩ, което по думите на прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков са "вътрешни работи" и Русия няма пръст в тях. "Никога не сме се месили в американските дела", каза Песков пред журналисти, предаде ТАСС.

19-годишен загина при стрелба срещу демонстранти в Детройт

Той нарече неверни твърденията на Сюзън Райс, бивша съветничка по националната сигурност по времето на Барак Обама, според която безредиците в Минеаполис може да са били организирани отвън по "руска методика". Тя заяви вчера в ефира на Си Ен Ен, че целта на Русия е не просто да опозори САЩ, а да настрои американците един срещу друг.

В Иран, където неотдавна имаше масови протести, при които бяха убити стотици демонстранти и арестувани хиляди, държавната телевизия многократно излъчи кадри от безредиците в САЩ. "До американските власти и полицията: Спрете насилието срещу вашия народ и го оставете да диша", каза днес на пресконференция говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави.

Размирици, протести и напрежение в САЩ заради смъртта на чернокож при ареста му

Контролираните от държавата медии в Китай разгледаха протестите през призмата на американските възгледи за антиправителствените демонстрации в Хонконг, които Китай отдавна твърди, че са подстрекавани от САЩ. Вестникът на Китайската комунистическа партия "Глобал таймс" написа в коментарен материал, че американските политици трябва да мислят два пъти, преди да коментират отново Хонконг, знаейки, че думите им може да имат ефекта на бумеранга.
БТА