/ БГНЕС
Нова Зеландия и Австралия пратиха военни разузнавателни самолети, които да прелетят над Тонга и да проверят каква е обстановката след изригването на подводен вулкан и последвалото го цунами, което нанесе големи щети на тихоокеанската страна, предаде Асошиейтед прес.

Гъстият дим и пепел, издигащи се над вулкана след изригването му в събота, досега пречеха на изпращането на самолети там. Сега двете страни ще се опитат да оценят щетите, причинени от двойното бедствие.

Вижте зрелищното избухване на подводния вулкан, предизвикал цунами в Тихия океан (ВИДЕО)

Засега няма официални данни за жертви в Тонга, но бе съобщено, че една британка е безследно изчезнала. Тя е имала приют за животни в столицата на Тонга и била залята от цунамито, след което никой повече не я видял. Нейният съпруг оцелял, защото успял да се покатери на дърво.

След стихията комуникациите с Тонга остават силно ограничени. Компанията, оператор на единствения фиброоптичен кабел, който свързва острова с останалата част от света, каза, че той вероятно е повреден при изригването на вулкана и е нужно да бъде ремонтиран, но това ще отнеме вероятно няколко седмици.

Жителите на Тонга сега не могат да се обаждат по телефона или да използват интернет. Онези, които все пак са успели да пратят съобщения в чужбина, описват страната след двойното бедствие като лунен пейзаж.

Две земетресения стреснаха България: Имат ли връзка с изригването на подводния вулкан край Тонга (ОБЗОР)

Учени смятат, че вулканичното изригване няма да има значително въздействие върху климата на нашата планета.

Понякога големи вулканични изригвания предизвикват временно захлаждане, но според експерти освободения след изригването серен диоксид ще има сега само малко въздействие върху временното охлаждане на планетата ни (може би с 0,01 градуса по Целзий).
БТА