Две земетресения у нас в неделния ден. Минути преди 14 часа трус, идващ от Егейско море изплаши хората, живеещи по високите етажи на блоковете.

Силното земетресение в Гърция бе усетено и в България - в Благоевград, в Петрич, в Пловдив, както и в София. На страница ни във Фейсбук има съобщения, че е усетено още и в Сандански, Гоце Делчев, Кърджали, Хасково, ПазарджикАсеновград, Хисаря, Стара Загора, дори и в части от Северна България.

Силен трус в Егейско море, усетен в Гърция и част от България


Читатели от квартал "Гевгелийски" разказаха за Dariknews.bg, че земетресението се е усетило сериозно на 8-ия етаж в техния блок, полилеите са се клатили, имало е вибрации и на прозорците в продължение на поне 30 секунди. Сигнали има и от други квартали на столицата. 

Епицентърът е бил на 66,4 километра западно от остров Лимнос и на 316 километра от София. Земетресението е с магнитуд 5,5 по Рихтер и е с дълбочина от 9,8 километра, съобщиха сеизмолозите от НИГГГ-БАН. То бе последвано от дузина по-малки трусове.

"До момента по-сериозните последващи трусове са вече над 15, като те са с магнитуд около 3 и над 3, има и единични трусове над 4. Ще има още доста последващи трусове от земетресението в Гърция, защото 5,5 е висок магнитуд и това е силно земетресение", обясни пред БТА зам.-директорът на НИГГГ-БАН доц. Петя Трифонова.

Тя уточни, че усещанията от земните трусове ще са по-слаби, защото епицентърът на земетресението е в Егейско море - на юг от Атонския полуостров. "Очаква се обаче дълга серия от последващи трусове от това заметресение, която може да продължи и месец", каза доц. Петя Трифонова.

Ударната вълна от вулкана край Тонга достигна и до Гърция

По-рано в сутрешните часове на неделя земен трус бе усетен и в района на Перник. "Земетресението от тази сутрин в Перник е слабо, но все пак е успяло да събуди много хора", коментира доц. Петя Трифонова.

Тя припомни, че рано тази сутрин /03.42 ч./ от НИГГГ-БАН регистрираха земетресение с магнитуд 3 по Рихтер в района на Перник. "Земетресението е било придружено със силен тътен преди това и е поизплашило доста хора. Епицентърът на това земетресение е много близо до Радомир, като то е било усетено в Радомир и в Перник", обясни доц. Трифонова.

Земетресение край Перник събуди и стресна хората в района

Междувременно стана ясно, е много метеорологични станции от мрежата на Атинската национална обсерватория са регистрирали ударната вълна от изригването на подводния вулкан край Тонга в Тихия океан в събота, съобщи АНА-МПА.

Вулканът изригна в 7,10 ч. гръцко (и българско) време в събота. В 22 ч. вечерта атмосферното налягане в Гърция се е повишило внезапно с 2 хектопаскала, веднага след това е спаднало с 4, след което се е нормализирало.

Вижте зрелищното избухване на подводния вулкан, предизвикал цунами в Тихия океан (ВИДЕО)

Медиите в Кипър също съобщават, че рязка промяна на атмосферното налягане е била отчетена от станциите на острова.

За сега не се съобщава за връзка между изригването на вулкана край Тонга и усетените у нас земни трусове.

В късния следобед от НИГГГ-БАН разпространиха за още един трус недалече от България - 15:43 ч. българско време е регистрирано земетресение и в района на Вранча. Епицентърът на събитието е на 52.9 км на северозапад от гр. Бузъу, Румъния и на 406 км от гр. София. По данни на Националния сеизмологичен център трусът е с магнитуд 4.2 км и на дълбочина 124.0 км.