Земетресение с магнитуд 5.5 по скалата на Рихтер беше регистрирано днес малко преди 14:00 чв северната част на Егейско море, с епицентър 66.4 км западно от о. Линос (Гърция), съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН (НИГГГ-БАН).

Според Евросредиземноморският сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд от 5,3, а точният му час е бил 13:48 ч. 

По данни на БАН в рамките на един час след първото земетресение са регистрирани вторични трусове с по-слаб магнитуд.

Засега не се съобщава за щети и пострадали хора.

Освен в Гърция, трусът е усетен силно и в част от България. 



Хората в социалните мрежи алармират, че са го усетили по високите етажи на някои жилищни сгради в различни райони на София. Читатели от квартал "Гевгелийски" разказаха за Dariknews.bg, че земетресението се е усетило сериозно на 8-ия етаж в техния блок, полилеите са се клатили, имало е вибрации и на прозорците в продължение на поне 30 секунди. Сигнали има и от други квартали на столицата. 

На страница ни във фейсбук има съобщения, че е усетено още и в Благоевград, Сандански, Петрич, Гоце Делчев, Кърджали, ХасковоПловдив, ПазарджикАсеновград, Хисаря, Стара Загора, дори и в части от Северна България.

В Перник, Радомир и Мадан и райота също е усетено. След като тази нощ друго земетресение, но в района на Перник, събуди и стресна хората в района. Няма данни за разрушения или щети. По данни на НИГГГ-БАН земетресението е било с магнитуд 3.0 по скалата на Рихтер. А огнището - на дълбочина 10 км.
 
emsc-csem.org, БТА, БГНЕС