Нурсултан Назарбаев
Нурсултан Назарбаев / БГНЕС
Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев обяви в телевизионно обръщение, че подава оставка от президентския пост след тридесет години начело на богатата на петрол страна в Централна Азия, предаде Ройтерс.

Седемдесет и осем годишният Назарбаев оглавяваше бившата съветска република от 1989 г., първо като комунистически лидер, а после като президент.

Казахстанският президент уволни правителството

"Взех нелекото решение да прекратя пълномощията си като президент. Тази година се навършват 30 години, откакто заемам поста на висш ръководител на страната ни. Бях удостоен от моя велик народ с огромната чест да стана първият президент на независим Казахстан", посочи Назарбаев в обръщението към сънародниците си, цитиран от ТАСС.

Той каза, че решението му влиза в сила още утре, но не посочи конкретна причина за него, отбелязва Асошиейтед прес.

Съгласно конституцията временно изпълняващ длъжността президент до края на мандата ще бъде председателят на Сената (горната камара на парламента) Касим-Жомарт Токаев, който ще положи клетва утре, каза Назарбаев.

Президентът, помогнал за привличане на десетки милиарди долари от чуждестранни енергийни компании, съобщи, че остава председател на Съвета за сигурност, който по закон разполага със значителни правомощия при определянето на вътрешната и външната политика на страната.

ставам председател и на партия "Нур Отан" ("Светло отечество"), както и член на Конституционния съвет", каза той.

Досегашният държавен глава ще продължи да се ползва с разширени пълномощия и след оттеглянето си благодарение на гласуван през 2018 г. закон и на статута си на "Баща на нацията", който му гарантира съдебен имунитет и влиятелна позиция, подчертава Франс прес.

Назарбаев е преизбиран няколко пъти с огромно мнозинство. На миналите избори през 2015 г. той спечели нов петгодишен мандат с близо 98 процента от гласовете. Досега обаче той не е назовавал категорично свой приемник.

Назарбаев обяви че се оттегля по-малко от месец след като внезапно уволни правителството, упреквайки го за лошите икономически резултати. След това той обеща социални мерки на стойност от няколко милиарда евро, за да отговори на нарастващото недоволство на населението по-малко от година преди следващите президентски избори, отбелязва АФП.

Назарбаев е в много добри работни отношения с руския си колега Владимир Путин. Председателката на руския Съвет на федерацията (горната камара на парламента) Валентина Матвиенко каза, че оставката му е неочаквана и много сериозна.