Нурсултан Назарбаев
Нурсултан Назарбаев / БГНЕС
Казахстанският президент Нурсултан Назарбаев уволни правителството, недоволен от икономическите постижения на централноазиатската страна, засегната от ниските цени на петрола, предаде Франс прес.
 
"Въпреки приемането на много закони и правителствени решения, в много сектори на икономиката не бяха постигнати положителни промени", заявява Назарбаев. Възможно е някои министри и заместник-министри да запазят постовете си, но това решение слага край на мандата на премиера Бакитжан Сагинтаев, започнал през 2016 година. Досега 55-годишният Сагинтаев беше смятан за възможен наследник на 78-годишния президент, който управлява бившата съветска република от близо 30 години.

Решението беше взето на фона на засилващо се недоволство от нарастването на цените в страната, засегната тежко от спада на цените на петрола през 2014 и 2015 г. и икономическата криза в съседна Русия, съюзник на Казахстан. В резултат се стигна до обезценяване на казахстанското тенге.
 
Казахстанският президент порица правителството за липсата на диверсификация на икономиката, силно зависима от големите резерви на изкопаеми горива, чиито цени претърпяха сериозни колебания през последните години. "Ръстът на БВП се дължи предимно на природните ресурси" на страната, каза Назарбаев. "Правителството и централната банка не успяха да създадат условия и инструменти за качествен растеж на икономиката", добави той, като подчерта и провала на програмите, целящи подобряване на качеството на живота.
 
"Реалните приходи на населението не нараснаха. Делът на разходите за храна на семействата се увеличи", заяви казахстанският президент.
 
Назарбаев заяви, че средствата, с които разполага правителството, се харчат не по предназначение. "Ще бъде въведен контрол на това", обеща президентът в изявление, цитирано от ТАСС.
 
По-подробна информация по тази тема ще бъде съобщена на следващия конгрес на управляващата партия "Нур Отан" (Светло отечество), добави Назарбаев. Той обеща, че на конгреса ще предложи редица мерки за засилване на социалната подкрепа и подобряване на качеството на живота, за които ще бъдат отделени значителни средства от бюджета и Националния фонд. Планира се конгресът да се проведе на 27 февруари.
 
С указа на президента за оставка на правителството за временно изпълняващ длъжността премиер се назначава досегашният вицепремиер Аскар Узакпаевич Мамин. Бившият вече премиер Сагинтаев свика извънредно заседание на правителството, в което съобщи за оставката на кабинета и благодари на членовете му за съвместната работа. Министрите ще продължат да изпълняват задълженията си до утвърждаване на новия състав на правителството.
БТА