/ БГНЕС
Македонският вицепремиер и транспортен министър Александър Николоски заяви, че е обсъдил изграждането на Коридор 10 с унгарския си колега Янош Лазар, предаде БГНЕС.

Срещата е част от работното посещение в Северна Македония на делегацията на унгарското правителство, водена от министър-председателя Виктор Орбан.

„Фокусът на срещата беше изграждането на високоскоростна железопътна линия по Коридор 10 и качествена връзка между Скопие и Будапеща, т.е. свързването на Македония чрез високоскоростна железопътна линия с пристанищата в Гърция и страните от Централна Европа“, каза Николоски.

„Бързата железница е условие за икономическо развитие и по-добра комуникация за всички страни от региона“, добави той.
По-рано на 26 септември двамата премиери Мицкоски и Орбан проведоха среща, при която македонският премиер похвали Унгария като пример за това как могат да бъдат съчетавани „национален суверенитет и глобална интеграция“.

Правителството на Мицкоски обяви Коридор 10 за свои основен приоритет, за сметка на изграждането на Коридор 8, свързващ РСМ и България. Скопие се стреми да увеличи своите икономически връзки с режима на Орбан и в тази връзка на 17 септември македонският парламент одобри закон за вземане на заем от Унгария в размер на 500 млн. евро. Будапеща обаче е само посредник в тази сделка, а реалният източник на финансирането е Китай.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС