Александър Николоски
Александър Николоски / БГНЕС
„Само несериозни фирми са кандидатствали за търга за изграждане на железопътната линия до България - Коридор 8. Настоящият проект е неосъществим, затова заедно с България трябва да седнем и да направим нов“. Това заяви македонският вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски в интервю за предаването „360 градуса“. Той добави, че е учуден защо за проекта не са кандидатствали германски, френски или италиански компании.

БГНЕС припомня, че едно от първите действия на Николоски като министър беше да заяви, че проектът за Коридор 8 е нерентабилен и приоритет за Северна Македония е изграждането на Коридор 10, свързващ Гърция, РСМ, Сърбия и Унгария.

„6 турски и една гръцка компания са кандидатствали за търга. Гръцката компания е с 250 млн. евро по-скъпа от прогнозната стойност, което вероятно е достатъчно, за да се каже доколко проектът е осъществим. За другите 6 гарантирам, че нямат намерение да строят. Те възнамеряват да вземат аванса и да си тръгнат. По този начин парите няма да се провалят. Аз съм много директен - винаги съм такъв. Това е невъзможен проект.

Отново питам защо най-големите европейски компании не се включиха в строителството“, подчерта Николоски.

Това, което трябва да се направи, според македонския министър, е да се седне с България и съвместно да се направи проект.

ЕС: Скопие ще преговаря, ако изпълни условията, Коридор 8 е приоритет

„Трябва да седнем с България, бих седнал и утре, но предполагам, че те ще искат да приключат изборите там и да съставят политическо правителство, да направим проект заедно, за да видим дали тази линия е най-добрата, дали има по-добра линия. Мисля, че трябва да направим съвместен проект, да намерим съвместно финансиране и да проведем съвместен търг. Това е единствената логика“, заяви вицепремиерът и добави, че „границите са изкуствено нещо“.

Изказването на Николоски идва, след като преди седмица си позволи в ефир да нарече българите „мизерни“ и „нецивилизовани“. Причина за изказването му беше изкуствено създадения спор, от страна на Скопие, във връзка с липсата на македонското знаме по време на неофициалната среща на президента на РСМ Гордана Силяновска Давкова с българския ѝ колега Румен Радев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС