/ БГНЕС
"Процесът на евроинтеграция е основан на заслуги. Албания стигна точката, в която държавите-членки са задоволени от напредъка на страната. Ако Северна Македония изпълни условията, тя също ще започне преговори", заяви ръководителят на делегацията на ЕС в Албания Силвио Гонзато.

'Тирана се превръща в регионална столица. Според мен взема мястото на Белград. Каквото и да кажем за албанския премиер (Еди Рама), със сигурност той е човек с визия", заяви Гонзато.

Албания и Северна Македония бяха разделени по пътя към присъединяване към ЕС. Първият преговорен клъстър за Тирана ще бъде отворен още този месец.

"За разлика от други държави в региона, Албания няма план Б на Европейския съюз. Желанието за европейска интеграция е многопартийно", подчерта посланикът.

На въпрос дали е притеснен от политиката на македонското правителство, което се опитва да дискредитира Коридор 8, Гонзато отговори, че проектът е топ приоритет за ЕС в региона.

"От инфраструктурата (от българското черноморие до албанското пристанище Дуръс) има голяма полза както за икономиката, така и за сигурността, като част от стратегията на НАТО", каза той.

Дипломатът отчете голям напредък в албанската държавна администрация и сътрудничеството с Брюксел и призова за продължаване на борбата с корупцията.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС