/ БГНЕС, архив
Полицейският профсъюз в Германия заяви, че на полицаите им е "писнало" от проучвания за расизма в полицейските среди, след серия от спорове, възникнали след университетско изследване, предаде ДПА.

Полицията в две (Баден-Вюртемберг и Хамбург) от шестнайсетте германски провинции отказа да вземе участие в проучването.

Председателят на профсъюза Райнер Вент заяви, че напълно разбира възраженията на полицията в Баден-Вюртемберг. Служителите не са там, за да изпълняват желанията на политиците, заяви той.

Над 1000 души протестираха в Берлин срещу полицейския расизъм 

Освен това има сериозни съмнения дали проучването на полицейския университет в Мюнстер е независимо, допълни Вент.

"На полицаите им е писнало от всички тези проучвания за расизма, които нямат никаква друга цел, освен да потвърждават вижданията на много хора, че полицията е расистка банда престъпници".

Фактът, че много от провинциите участват в проучването, се дължи отчасти на това, че на много голяма част от местните полицейски сили изобщо не е била дадена възможност да изразят мнението си, заяви Вент.

Председателят на полицейския профсъюз добави, че проучването не се радва на особен интерес, тъй като процентът на отговорилите на въпросниците е много нисък. Средно около 20 процента от полицейските служители в цялата страна са взели участие, но в провинция Бавария например, участието е около 2-3 процента, каза той. 

Съветът на полицейските служители в Баден-Вюртемберг е отказал да разпространи онлайн въпросника, предоставен от полицейския университет в Мюнстер.
Въпросникът води началото си от бившият министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, който обеща да разследва расизма и предполагаемите крайнодесни пристрастия в полицията.

Министър-председателят на провинция Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман подкрепи изследването. "Искаме това проучване да бъде проведено", каза той.
"Нямам представа" как съветът на полицейските служители би могъл да попречи това да се случи, заяви Кречман.
БТА