Има някои сериали, които се превръщат в истинска емблема на времето си. Така е с "Приятели", за които в последно време всеки говори. Причината е специалният епизод, който е вече лайв в HBO Max.

Помните ли ги? 60 холивудски звезди, които гостуваха в „Приятели“ (СНИМКИ)

Но като всеки продукт на времето си, и "Приятели" носи духа, нравите, разбиранията на епохата, в която е създаден - 90-те години. Именно затова той е колкото обичан, толкова и критикуван, пише каналът на Мария Захариева във vbox7.

Звездите от Приятели
Gulliver/Getty Images

Последният епизод на "Приятели" е излъчен през 2004 г., а днес по-младите виждат в него някои проблеми. В него те откриват хомофобски елементи. Такъв например е епизодът, в който Чандлър е обсебен от идеята, че хората си мислят, че е гей.

В друг епизод пък Рос е притеснен, че синът му Бен иска да си играе с кукли. Няма нужда да припомняме и линията с Моника, която в миналото е била с доста повече килограми и затова е иронизирана. 

Друг проблем, който е посочван от мнозина, е липсата на цветнокожи в сериала - нещо, за което е критикувано и продължението от 2021 г.

Но "Приятели" далеч не е единственият сериал, който е обект на критики.

Това се случи и с "Как се запознах с майка ви". Там поводът е сексисткото отношение към жените от страна на Барни, изигран от актьора Нийл Патрик Харис. В някои епизоди по-младите зрители виждат дори сексуален тормоз. 

Някои пък наричат героя на Тед "женомразец", въпреки романтичния му образ. Причината за това - той лъже нерядко жените.

Чарли Шийн - мъжът, който преспа с над 5000 жени (СНИМКИ)

Дълго време "Двама мъже и половина" е един от най-гледаните ситкоми в Америка. Но според някои зрители, гледащи го днес, сериалът показва секса като постоянна война между жените и мъжете и като оръжие в отношенията им.

Сериалът "Женени с деца" днес се определя като вулгарен и просташки. Според статия на The New York Times от 2003 г. той показва работническата класа на Америка с нейното невежество и сексистко отношение към жените. 

Проблем има и в "Спасители на плажа" - става въпрос за представянето на жените като обект на сексуални желания. Така например най-често жените в сериала са по бански, докато мъжете са облечени съвсем нормално - с панталони, блузи и якета.

Вечният секссимвол: Най-смелите визии на Памела Андерсън през годините (СНИМКИ)

И още:

Дженифър Анистън: От "Приятели" до днес (СНИМКИ)


Как Рейчъл от „Приятели“ винаги привлича вниманието (СНИМКИ)

Най-култовите сцени от „Приятели“ (ГАЛЕРИЯ)

Актьорите от „Приятели“: 20 години по-късно (СНИМКИ)