/ БГНЕС
Ситуацията в Иран, който беше разтърсен през последните дни от протести срещу покачването на цените на горивата, се успокоява, предаде Франс прес.

"В сравнение с вчера ситуацията е по-спокойна. Има няколко малки проблема, но утре или вдругиден няма да има никакви проблеми с размирици", каза пред журналисти говорителят на иранското правителство Али Рабий.

Вълна от недоволство се надигна в Иран в петък вечерта заради обявена промяна в начина за субсидиране на цената на бензина. Според ирански агенции в поне 25 ирански града е имало протести или размирици.

Размирици в Иран: Протестиращи бетонираха магистрала заради цените на горивата (ВИДЕО/СНИМКИ)

По информация на Рабий в началото в протестите са участвали хора, които са били действително обезпокоени от повишаването на цените. След това обаче методите са се променили и вместо да скандират лозунги и да протестират, някои са започнали да нападат с хладни и огнестрелни оръжия държавни институции, полицейски и военни центрове.

Влиятелният Корпус на гвардейците на Ислямската революция заплаши антиправителствените демонстранти с "решителни" действия, ако размириците не спрат, съобщи държавната телевизия, цитирана от Ройтерс.

Германия призова иранският режим да спазва правото на иранците свободно да се събират и да изразяват мнението си.
БТА