/ iStock/Getty Images
Броят на новите случаи на COVID-19 в много от страните на Балканите започна да нараства през последните дни и властите предприеха връщане към някои от ограниченията. Все повече държави въвеждат изискване за сертификат за ваксинация или документ за преболедуван COVID-19 за достъп до обществени пространства.

Следват най-важните новини от изминалата седмица, свързани с пандемията:

През последните дни ТУРЦИЯ регистрира по близо 20 000 нови случая на COVID-19 на денонощие. Броят на заразените нараства на фона на разпространението на Делта варианта на коронавируса. Въпреки че през последните седмици на ден се поставят по около милион ваксини, расте и броят на смъртните случаи.

Общият брой поставени ваксини в Турция наближава 87 милиона. 45 милиона души са с поставена първа доза ваксина, 34 милиона са с две дози и над 7 милиона са с три дози.
Най-голям е броят на ваксинираните в Западна Турция. Сравнително ниско е нивото на ваксинация в редица югоизточни турски окръзи.

Турското министерство на здравеопазването обяви, че всички деца на възраст над 15 години и тези на възраст над 12 години, които са с хронични заболявания, имат право на ваксина срещу коронавируса. Освен това на здравните работници и на лицата от приоритетната група за ваксинация се дава право да получат четвърта доза ваксина.

От днес Турция се присъединява към системата на ЕС за ковид сертификати заедно с Република Северна Македония и Украйна. С цел улесняване на безопасното пътуване трите държави ще бъдат свързани със системата на ЕС за ваксинационни сертификати и издаваните от тях сертификати за ваксинация ще изпълняват същите условия като цифровия ковид сертификат на ЕС и ще се приемат в страните от ЕС. Трите държави от своя страна ще признават ваксинационния сертификат на ЕС.

Турция започва от 6 септември присъствения учебен процес, а от учителите и училищните служители, които не са ваксинирани, ще се изисква PCR най-малко два пъти седмично, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган снощи. Изискване за PCR тест ще има и за студентите и персонала във ВУЗ, които не са ваксинирани. Задължителен PCR се въвежда също за прояви с присъствието на голям брой хора като концерти, театрални постановки, кино прожекции. При самолетните и автобусните междуградски пътувания в сила влиза същото задължение, съобщи президентът.
Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа уточни, че задължителните тестове ще бъдат безплатни.

ЕС ще признава ваксинационните сертификати и на Турция, Северна Македония и Украйна

ГЪРЦИЯ е в "червената" зона на картата на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). В "тъмночервената" зона попадат Крит, Йонийските острови, Додеканезите и Цикладите.

През изминалата седмица правителството разшири ограниченията заради COVID-19 на остров Крит - влезе в сила вечерен час от 1 ч. през нощта до 6 ч. сутринта и забрана на музиката във всички заведения в областните единици Ханя, Ираклион и Ретимно. Мерките ще бъдат в сила поне до 25 август.

Освен това в цяла Гърция е в сила забрана за провеждане на публични прояви с присъствието на над 20 души в частни пространства, които не са предназначени за тази цел. Глобата за нарушаване на забраната е от 50 хиляди до 200 хиляди евро. В затворените части на ресторантите влизането е позволено само за ваксинирани лица или лица, преболедували COVID-19. Същото важи и за нощните клубове, независимо дали са на открито или закрито.

На 16 август изтече крайният срок за ваксинация на работещите в домове за възрастни хора и за социални грижи съгласно приетото през юли законодателство. В град Волос и на о. Родос вече отстраниха от работа служители, които са отказали да се ваксинират. Домовете за грижи, които наемат неваксинирани служители, също подлежат на санкции, като може да бъдат глобени до 200 000 евро и лицензът им да бъде отнет.

До момента напълно ваксинирани са 5 563 987 жители на Гърция, а 5 873 009 имат поставена поне една доза от ваксините, показват официалните данни. Общо в страната са поставени 11 076 656 дози ваксина.

Властите в КИПЪР промениха в началото на седмицата епидемичния статус на 13 страни в списъка на държавите по цветови зони във връзка със ситуацията с коронавируса, включително за България. Обновеният списък влезе в сила вчера. Съгласно документа осем държави - Австрия, България, Словения, Норвегия, Лихтенщайн, Латвия, Република Северна Македония и Канада са преместени от зелената зона, за пътници от която не се изискват медицински документи при пристигане в Кипър, в оранжевата зона. Пътниците, пристигащи в Кипър от страни от оранжевата зона, трябва да имат отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен в страната, от която пристигат, до 72 часа преди полета.
Същевременно Литва, Швеция, Белгия и Сърбия бяха преместени от оранжевата зона в червена зона, а Хърватия е преместена от оранжевата зона в зелената зона.

Неваксинираните пътници от страните от червената зона, без децата под 12 години, трябва да си направят PCR-тест до 72 часа преди полета, а до 24 часа преди полета да попълнят електронен формуляр, в който да внесат резултата от теста. След пристигането им в Кипър тези пътници трябва да бъдат отново тествани за коронавирус. Неваксинираните пътници трябва да правят задължително PCR-тест или антигенен тест на седмия ден след пристигането си в Кипър. За пътниците, които представят сертификат за ваксинация срещу коронавируса, или за тези, които са преболедували вируса през последните шест месеца, изискванията за тестове не важат.

Към 18 август потвърдените случаи на COVID-19 в Кипър са 110 098, а смъртните случаи - 467. Делът на положителните тестове на 18 август бе 0,97 процента. Ситуацията през последните дни е стабилна, като дневно се регистрират по около 400 нови случая.

Кои са факторите, които влияят върху предаването на COVID-19

Броят на новозаразените в РУМЪНИЯ започна да нараства през последните дни, като за първи път от 20 май във вторник бяха регистрирани над 500 нови случая. Започна да нараства и броят на пациентите в интензивни отделения. Въпреки това цялата страна остава в т. нар. "зелен сценарий" с под 1,5 случая на 1000 души население.

Националният институт за обществено здраве съобщи, че към 15 август в страната са потвърдени 2088 варианта на вируса SARS-CoV-2, които предизвикват тревога. От тях 1695 са случаи на вариант Алфа (или т.нар. британски вариант), 11 - на вариант Бета (станал известен първо като южноафрикански вариант), 23 случая са от варианта Гама (т.нар. бразилски вариант) и 359 - от варианта Делта (станал известен първо като индийски вариант на коронавируса). Според данните на института към 15 август делът на потвърдените случаи, които предизвикват тревога, е бил 77 на сто (от 2710 секвенирани проби).

Дневно в Румъния се ваксинират между 10 и 14 000 души, като общият брой на ваксинираните към 19 август е 5 161 459 души, от които 5 033 534 са завършили пълната схема на имунизация.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ вече изисква сертификати за ваксинация за влизане в затворената част на търговските центрове. Според новите мерки за влизане в ресторанти, кафенета, барове, както и за всякакви тържества, сватби, рождени дни, кръщенета, концерти, семинари, спортни събития и пр. е задължително притежаване на сертификат за извършена ваксинация /получена поне първа доза/ или сертификат за преболедуван COVID-19 през последните 45 дни. Във всички заведения за хранене с капацитет над 30 клиенти е задължително да работи охранителна служба за контрол на спазването на мерките. В заведения с капацитет по-малък от 30 души контролът за притежанието на ковид сертификат на посетителите е задължение на персонала.

Новите ограничения предизвикаха протести в Скопие и Струмица. Независимата камара на рестораньорите поиска правителството да отмени забраната за влизане на неваксинирани лица в ресторантите, посочвайки, че това решение е несправедливо и неприемливо за много граждани. Туристически агенции пък предупредиха, че задължителен PCR тест ще предизвика тотален колапс на сектора.

Министърът на здравеопазването Венко Филипче заяви, че броят на новите случаи на COVID-19 и на хоспитализациите нараства бързо и ситуацията може да стане критична през следващите няколко седмици. Филипче увери, че здравната система е подготвена за нова вълна. През последните дни в страната се регистрират по над 1000 новозаразени. От началото на епидемията в Република Северна Македония са потвърдени 164 529 случая на COVID-19 и 5589 смъртни случая, свързани с вируса, по данни към 19 август. Изискването за ковид сертификат за достъп до много места ускори процеса на ваксинация. Над 600 000 са вече ваксинираните граждани.

Според анализите най-много нови случаи се регистрират в градовете, където процентът на ваксинираните е нисък, т.е. около 20-23 процента. Според Венко Филипче ваксинацията се развива добре - дневно около 8 хиляди граждани получават първа доза от ваксините. Министърът на здравеопазването на Северна Македония заяви още, че има достатъчни количества ваксини, като предстои получаването на дарение на ваксини на компанията "Пфайзер" от България.

От днес Северна Македония, заедно с Турция и Украйна, се присъединява към системата на ЕС за единен сертификат за ваксинация, което означава, че сетрификатите, издадени в Северна Македония, ще бъдат признавани в ЕС, както и обратно.

СЛОВЕНИЯ обяви, че ще затегне ограниченията срещу COVID-19 за гражданите си и за транзитно преминаващите чужденци заради влошаващата се епидемиологична ситуация. На картата на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията Словения е цялата в оранжево. Средният дневен брой на заразените през последните 7 дни е 237.
От 16 август в Словения се изисква задължително носене на маска на културни събития и задължителен PLF формуляр за всички пътници, които влизат в страната по въздушен или воден път.

От 23 август всеки, преминаващ транзитно през Словения, ще трябва да покаже сертификат за ваксинация, резултат от отрицателен тест за коронавирус или удостоверение за преболедуван COVID-19. В момента тези изисквания важат само при престой в Словения повече от 12 часа.

Освен това от заетите в определени сектори, които не са ваксинирани, ще се изисква да се тестват за коронавирус по-често - на всеки 48 часа с бърз тест или на всеки 72 часа с PCR тест. Мярката ще засегне работещите в ресторанти, хотели, социалните грижи и здравеопазването, както и шофьорите на таксита. В момента за тези категории има изискване неваксинираните да се тестват веднъж седмично.

Здравният експерт Милан Крек предупреди, че ако темпът на ваксинация не се засили, при сегашната епидемична тенденция през есента Словения ще се сблъска с катастрофа. По данни на правителството към момента е ваксинирано 40,7 процента от цялото население на Словения.

СЪРБИЯ започна да поставя трета доза ваксина срещу коронавирус от 17 август. Гражданите ще бъдат канени да получат третата доза със СМС или по електронната поща. Между втората и третата доза трябва да минат 180 дни. Поставянето на трета доза се препоръчва специално на гражданите с отслабен имунитет, на хората на възраст над 70 години, живеещите в домове за възрастни хора, медицинските работници, социалните работници, на хората, често пътуващи в чужбина.

Сърбия започна ваксинационната програма срещу COVID-19 през декември, като прилага руски и китайски ваксини, както и ваксините на Пфайзер-Бионтех и АстраЗенека. Въпреки достатъчната наличност, огромна част от населението не желае да се ваксинира, като напълно имунизирани са 40 на сто. Броят на новозаразените обаче започна да нараства през последните седмици.

Същевременно Сърбия продължава да дарява ваксини. Министърът на външните работи Никола Селакович замина на обиколка в няколко африкански държави, на които ще връчи дарения от ваксини. До 21 август Селакович ще посети Кения, Зимбабве, Замбия, Ангола и Намибия.

Правителството на КОСОВО въведе нови ограничителни мерки, след като страната регистрира над 2 хиляди нови случая на заразяване с коронавирус в рамките на едно денонощие.
Министърът на здравеопазването Арбен Витиа обяви, че от днес ще бъдат затворени всички нощни клубове, а сватбите ще бъдат забранени. Ресторантите и кафенетата ще трябва да затварят в 22.30 ч.

Пътниците от високорискови страни ще трябва да представят ваксинационен сертификат или отрицателен PCR тест при влизане в Косово.

Миналата седмица Косово направи задължително всички, които участват в събирания и прояви на закрито, да бъдат ваксинирани.

В момента в Косово има 12 159 активни случая на COVID-19. От тях 468 са в болница, което според Витиа предизвиква натиск върху системата на здравеопазване.

Досега в страната напълно са ваксинирани 215 329 граждани, а общо са поставени 622 068 дози от ваксините.

През седмицата Косово одобри ваксинация против коронавирус на деца от 12 до 15 години.

ХЪРВАТИЯ регистрира вчера 486 нови случая на COVID-19 от 9962 направени теста, или дял на положителните резултати от 4,87 процента. Броят на смъртните случаи нарасна с три до 8294.

Активните случаи в страната са 2355, от които 244 са хоспитализирани, включително 25 пациенти на респиратори. Заради увеличения брой новозаразени Хърватия обмисля да въведе по-строги противоепидемични мерки.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 в Хърватия е 368 419 (към 19 август), от които 357 770 са се възстановили от болестта.

В страната са поставени над три милиона дози ваксина срещу коронавируса. 41,60 процента от населението е получило доза, или 49,99 процента от пълнолетното население, сочат данни на агенция Хина.

Хърватският имунолог Златко Тробоняча каза, че може да се очаква допълнителен ръст на заразените поради туристическия сезон, като се има предвид факта, че повече от милион туристи от държави с епидемия на Делта варианта са пребивавали в Хърватия. Според имунолога може да се очаква четвърта вълна с началото на учебната година и завръщането от отпуските, но той прогнозира, че тя няма да бъде със същата сила като третата и ще продължи по-кратко. "Имаме определен имунитет, който все пак не е достатъчен, за да избегнем четвърта вълна, защото голям брой граждани не са ваксинирани, затова влизаме в есента с недостатъчен имунитет сред населението", посочи имунологът.

Директорът на Департамента за контрол на заразните заболявания в АЛБАНИЯ Силва Бино заяви, че мнозинството от новите случаи на COVID-19, за които е потвърдено, че са от варианта Делта, са сред неваксинираното население. "Едва 2-3 процента са хора, които са били ваксинирани с две дози и само 10 процента - с една доза. Това ясно показва, че сме изправени пред епидемия сред неваксинираните и ваксините са ефективни в реалния живот в Албания", каза Бино в интервю за Гласът на Америка.
Тя призова правителството да обмисли варианта за задължителна ваксинация и призова гражданите и властите да спазват мерките за превенция.

От началото на август БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА започна да регистрира трицифрен брой на новите случаи на COVID-19 след продължило месец и половина затишие. Здравните експерти предупредиха, че страната влиза в четвъртата вълна на пандемията и вероятно броят на новозаразените ще се увеличава всеки ден.

Босна изостава с ваксинацията, като първа доза е поставена на около 536 000 души или 15,7 процента от цялото население, а 327 000 души или по-малко от 10 процента са получили две дози от ваксина срещу коронавирус.

В ЧЕРНА ГОРА се изисква доказателство за ваксинация или отрицателен тест за коронавирус за влизане в ресторанти, отворени и затворени нощни клубове и дискотеки, като това условие важи и за всички служители в индустрията на хотелиерството. При тежка клинична картина туристите, заразени с COVID-19, се изпращат за болнично лечение, което се поема от Черна гора.

Страната регистрира вчера 535 нови случая на COVID-19. Най-високият брой - 100 души, е в столицата Подгорица, следвана от морските курорти Улцин, Будва и Бар със съответно 74, 51 и 48 случая.
БТА