/ iStock/Getty Images
Пътуващите за Република Северна Македония ще влизат в страната с PCR тест, сертификат за ваксинация или за преболедуване на COVID-19
 
Република Северна Македония въвежда нови мерки за влизане в страната от началото на септември 2021 г., а от 18 август се въвеждат и по-строги вътрешни ограничителни мерки.
 
По информация на посолството ни в Скопие, считано от 1 септември 2021 г., при влизане в страната  от всички пристигащи, независимо от тяхното гражданство, ще бъде изискван PCR тест, сертификат за ваксинация или за преболедуване на COVID-19.

Преболедувалите от COVID-19 и ваксинираните ще могат да посещават барове и ресторанти в Северна Македония
 
Сертификатът за ваксинация трябва да удостоверява извършена имунизация срещу вируса SARS-CoV-2 с поставени  най-малко две дози. Сертификатът за преболедувана коронавирусна инфекция ще важи до 45 дни, считано от деня на оздравяване, а PCR тестът трябва да е направен до 72 часа преди влизане в страната.
 

Чуждестранните граждани, преминаващи транзитно през Република Северна Македония, следва да напуснат страната в рамките на 5 часа. На входния ГКПП те ще са задължени да подпишат декларация, а на изходния - да я представят пред съответните гранични власти.
 
В същото време във връзка с ограничаване на разпространението на коронавируса в Република Северна Македония от 18 август 2021 г., влизането в кафенета, барове, молове, казина, както и на събития, сред които концерти, семинари, конференции, културни и спортни мероприятия, ще се извършва само след представяне на сертификат за извършена ваксинация, най-малко с първа доза, или сертификат за преболедуван COVID-19 през последните 45 дни, считано от деня на оздравяването. Мярката се отнася за всички граждани над 18 г.