/ БГНЕС
Сирийските демократични сили - кюрдско-арабският съюз, подкрепян от международната антиджихадистка коалиция - прекъсна последния изход от Ракка и така джихадистите от "Ислямска държава" не могат да избягат от сирийския град, предаде АФП, като се позова на сирийския Център за наблюдение на правата на човека.

Директорът на центъра Рами Абдел Рахман съобщи, че кюрдско-арабската коалиция е поела контрола върху район южно от Ефрат, като е прекъснала по този начин последния път, който можеха да използват ислямистите, за да напуснат Ракка.

Същевременно американският емисар в международната антиджихадистка коалиция Брет Макгърк се срещна днес с местни представители в северния сирийски град Табка, предаде АФП.

САЩ започнаха да въоръжават сирийските кюрди

В срещата с членовете на Гражданския съвет на Табка, който управлява града, Макгърк бе придружаван от заместник-командващия международната коалиция, британския генерал-майор Рупърт Джоунс, от други представители на коалицията и от членове на Сирийските демократични сили.
 
Вчера Макгърк се срещна с членовете на Гражданския съвет на Ракка, който би трябвало да управлява града, след като ИД бъде изгонена оттам. Сега този съвет заседава в град Аин Иса северно от Ракка.

Джихадистите от ИД бяха изтласкани от Табка и от района на близкия язовир на 10 май от Сирийските демократични сили.
Сирия  Ракка  Ислямска държава
 
БТА