Силно земетресение разтърси Иркутска област в Русия
Силно земетресение разтърси Иркутска област в Русия / netinfo

Земетресение разтърси днес Иркутска област в руския Сибир, предаде ИТАР-ТАСС. Епицентърът е бил в южната част от акваторията на езеро Байкал, където е регистриран трус с магнитуд 9 по 12-балната скала, съобщи местният клон на геофизическата служба към Сибирския филиал на Руската академия на науките.

Разрушения и жертви няма, добави регионалното управление на Министерството на извънредните ситуации (МИС). Силата на земетресението в близките градове, включително Иркутск, е била 6 бала. Последвали още три много по-слаби труса. Според МИС са възможни и нови по-слаби трусове, които няма да представляват опасност, добавя агенцията.

Веднага след труса в Иркутск имаше смущения в електроснабдяването, мобилните връзки и Интернет. Банките спряха да работят, паднаха покривите на някои сгради, съобщи РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

По данни на МИС, в град Байкалск са усетени трусове със сила 8 бала, отбелязва РИА Новости. Край езерото Байкал се намира голям завод за хартия и картон, който спря да работи за един час от съображения за сигурност. Според Ройтерс земетресението е било с магнитуд 9 по скалата на Рихтер.

В Улан Уде (Република Бурятия) са регистрирани 3-4 бала, в Ангарск – 5 бала, в други близки региони – до 3 бала по скалата на Рихтер, посочва РИА Новости. Колебания до 3 бала не застрашават жилищните сгради, другите обекти и населението, цитира агенцията представител на министерството.