Турция има право да се защитава от терористични атаки, заяви шведският министър-председател Улф Кристерсон, предаде АА.

В отговор на въпрос, зададен в Риксдага (парламента), от говорителката на Зелената партия Марта Стеневи, Кристерсон заяви, че трябва да се признае, че Турция е страна, която е била подложена на терористични атаки и има право да се защитава от тероризма.

Кристершон заяви, че останалата част от света има основание да признае, че терористичните атаки, които са засегнали Турция, са също толкова лоши за нея, колкото и други терористични атаки, които са засегнали други държави.

Той подчерта, че Швеция не бива да бъде място, където хора, които по различни начини участват и финансират тероризъм или свързани с него дейности, намират убежище именно защото техните дейности не са насочени към Швеция, а към Турция.

В неделя Анкара започна операция "Claw-Sword" - трансгранична въздушна кампания срещу YPG/PKK.

Турция започва сухопътна операция в Сирия

Въздушната операция последва терористична атака на претъпкания булевард "Истиклял" в Истанбул, при която загинаха шестима души, а 81 бяха ранени.

Турските официални лица подчертават, че операцията е в съответствие с международното право и правото на страната на самозащита съгласно резолюциите на ООН.
БГНЕС