Щрахе с жалби срещу адвокат, детектив и жената от скандалното видео

Хайнц-Кристиан Щрахе
Хайнц-Кристиан Щрахе / БГНЕС, архив
Австрийският крайнодесен политик Хайнц-Кристиан Щрахе подаде жалби срещу виенски адвокат, срещу детектив и срещу жената, представила се за племенница на руски олигарх, за въвличането му в капана със скандалния видеозапис от вила в Ибиса, довел до разпадане на австрийското правителство, предаде ДПА, като се позова на адвоката на Щрахе.

Разкриха нови елементи от пъзела с видеото от Ибиса

Адв. Йохан Пауер каза пред ДПА, че самоличността на жената, представила се за латвийска племенница на руски олигарх, остава неизвестна.

Адвокатът осъществил връзката с жената, а австрийският детектив се представил за неин съдружник, разказа друг крайнодесен политик, който също присъства във видеото, записано със скрита камера през 2017 г. Заснетата среща се състояла само месеци преди изборите, в резултат на което партията на Щрахе дойде на власт, а той стана вицеканцлер.

Скандалът в Австрия: Щрахе иска да докаже своята невинност

На срещата в Ибиса Щрахе обещал на жената потенциални строителни договори и й обяснил как могат да се заобиколят австрийските закони за финансиране на партиите. Той я посъветвал също да купи най-големия австрийски вестник и да влияе на изборите в негова полза.

Голям корупционен скандал с вицеканцлера Щрахе разтърси Австрия

Във видеоизявление Щрахе не оспори разговора, но отбеляза, че по-скоро нахвърлял някакви идеи, а не предлагал конкретни планове. Подобни неангажиращи разговори са разрешени, те не са нито наказуеми, нито незаконни, каза той.
БТА