Хайнц-Кристиан Щрахе
Хайнц-Кристиан Щрахе / БГНЕС, архив
Австрийските медии продължават да публикуват нови подробности около видеозаписа, предизвикал правителствена криза.

В. „Курир” посочва, че е изчезнал адвокатът, който е бил връзката на Йохан Гуденус с мнимата племенница на олигарх. Според секретарката му той вчера не е дошъл на работа в кантората си на улица "Зингерщрасе" на няколко крачки от катедралата "Щефансдом".

Скандалът в Австрия: Щрахе иска да докаже своята невинност

Адвокатът от ирански произход е свързал и детектива Юлиан Талер с Йохан Гуденус. Адвокатът не е присъствал на срещата на Ибиса, там е обаче детективът Юлиан Талер, който също е заснет от разположените в помещението видеокамери.

Голям корупционен скандал с вицеканцлера Щрахе разтърси Австрия

Трябва да се отбележи, посочва "Курир", че видеото от Ибиса е предлагано още през януари 2019 година на различни германски медии срещу солидни суми пари.

Вестникът разказва, че въпросният Юлиан Талер се казва всъщност Юлиан Х. и според фирмения регистър през март 2015 година основава в Мюнхен консултантска фирма по въпроси на сигурността. В момента е закрита интернет страницата му, телефонът му е прехвърлен в адвокатска кантора, която не иска да има нищо общо с детектива. Очевидно, продължава "Курир", детективските услуги не са му потръгнали в Мюнхен, през 2017 година задълженията на фирмата му възлизат на 163 864 евро.

След политическия скандал: Щрахе подаде оставка

Към днешна дата официалният му адрес е във Виена, но той не притежава официално разрешение да упражнява професията си в Австрия.

В началото на месец май се появи видео, заснето тайно още през 2017 година. Във въпросното видео Хайнц-Кристиан Щрахе изявява готовност - още преди парламентарните избори - да даде обществени поръчки на мнима племенница на руски олиграх като услуга в замяна на финансова подкрепа за предизборната му кампания. Германското списание "Шпигел" и германският вестник "Зюддойче цайтунг" бяха първите медии, информирали за скандалното видео.
БТА