/ Guliver/Getty Images
Щетите, нанесени от урагана Харви в Тексас, се оценяват на 150-180 милиарда долара, обяви губернаторът на южния американски щат Грег Абът, цитиран от Ройтерс.

Увеличава се броят на жертвите на бурята Харви
 
Агенцията отбелязва, че тази сума може да е над 20 пъти по-голяма от 7,85-те милиарда долара, които администрацията на президента Доналд Тръмп поиска първоначално от Конгреса за справяне с последиците от бурята.
 
"Географският район и населението, засегнати от този страховит ураган и наводненията, са далеч по-големи от (онези, които пострадаха от урагана) Катрина (през 2005 г., когато) бяха необходими над 120 милиарда долара", каза Абът в интервю за телевизия Фокс нюз.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ КАТАСТРОФАЛНОТО НАВОДНЕНИЕ В ХЮСТЪН
 
Пред същата американска медия, министърът на финансите Стивън Мнучин предупреди, че отпускането на помощ на пострадалите от Харви райони може да бъде забавено, ако Конгресът не увеличи бързо максимално допустимото равнище на държавния дълг на САЩ, предаде още Ройтерс.
 
"Без повишаване на тавана на дълга не съм спокоен, че ще дадем този месец пари на Тексас за възстановяване", каза Мнучин.

Доналд и Мелания Тръмп се срещнаха с пострадали от урагана Харви (СНИМКИ)
 
Това равнище на дълга ще бъде преминато до края на този месец, ако Конгресът не го увеличи, отбелязва Ройтерс.
БТА