/ БГНЕС
Броят на загиналите в резултат на бурята Харви в САЩ достигна най-малко 44, предаде Ройтерс, като се позова на властите.

Щетите от урагана Харви в Тексас са за милиарди долари
 
Всички жертви са в южния щат Тексас. 19 човека остават в неизвестност.
 
Телевизия Си Ен Ен съобщи, цитирана от ТАСС, за най-малко 47 загинали.
 
Над 1,7 милиона човека в Тексас, района на Мексиканския залив, напуснаха домовете си, посочва Ройтерс. Около 779 000 тексасци бяха евакуирани принудително, а 980 000 сами потърсиха подслон на други места.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ КАТАСТРОФАЛНОТО НАВОДНЕНИЕ В ХЮСТЪН
 
Междувременно Харви отслабна и вече е тропическа депресия, съобщи още Ройтерс, като се позова на Националния център на САЩ за наблюдение на ураганите.
 
Към този момент Харви се намира на около 130 километра югоизточно от град Мемфис, щата Тенеси. Скоростта на съпътстващите ветрове достига малко повече от 48 км/ч.
 
Междувременно нова силна буря застрашава островите в Карибско море и югоизточната част на САЩ. Националният център за ураганите, съобщи, че ураганът Ирма е станал от трета категория, предаде ДПА.

Експлозии в наводнения химически завод край Хюстън (ВИДЕО)
 
С постоянни ветрове от около 185 км/ч, бурята все още е далеч от сушата, на близо 1200 км западно от островите Кабо Верде и се движи на запад-северозапад с 19 км/ч.
 
"Очаква се Ирма да остане мощен ураган още няколко дни", съобщи базираната в Маями агенция.
 
Бурята може да започне да доближава източната част на Карибско море след вторник. Тя може да застраши карибските острови, както и югоизточното американско крайбрежие, но такива дългосрочни прогнози са много несигурни, посочи ДПА.
БТА