Германия ще научи днес дали членовете на Германската социалдемократическа партия са дали подкрепата си за съставяне на коалиционно правителство с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, съобщи Ройтерс.
 
Германски консерватори призоваха Меркел към завой надясно

Пет месеца след парламентарните избори и след провала на първия опит на Меркел да състави правителство с две по-малки партии, най-добрата надежда на дългогодишния канцлер е да си осигури четвърти мандат в коалиция с ГСДП.
 
Съдбата на коалицията между ГСДП и Меркел в лапите на...куче? (СНИМКИ)

Доброволци започнаха вчера в 22.00 ч. да броят подадените по пощата бюлетини във вътрешнопартийния референдум на социалдемократите и се трудиха цяла нощ, за да бъдат обявени резултатите днес в 9.00 ч. местно време (10.00 ч. българско). Право да гласуват имаха 464 000 партийни членове.
 
Меркел: Готова съм на болезнени компромиси за постигане на коалиционна сделка

Рейтингът на одобрение за ГСДП междувременно продължава да спада, показва проучване на социологическия институт "Емнид".
 
От 1890 души, запитани за кого биха гласували, ако изборите бяха днес, едва 16% са посочили ГСДП, 33% биха предпочели Християндемократическия съюз и неговата баварска сестринска партия Християнсоциален съюз. 15% от запитаните подкрепят крайнодясната "Алтернатива за Германия", а 12% са за "Съюз 90/Зелените".
БТА