/ ThinkStock/Getty Images
Германската социалдемократическа партия (ГСДП) беше принудена да обяви, че 3-годишното куче с име Лима няма право да гласува наред с партийните членове дали да бъде прието споразумението за коалиционно управление с консерваторите на Ангела Меркел, предаде Ройтерс.

Меркел и Шулц си стиснаха ръцете, Германия ще има коалиционно правителство

Агенцията цитира високотиражния таблоид "Билд", който публикува снимка на кафяво-бялото клепоухо куче, носещо шалче с цветовете на партията на немските социалдемократи. Фотосът беше придружен със сензационното заглавие: "Това куче може да гласува за широката коалиция"
 

Изданието припомня как четириногото Лима е получило партийна книжка, след като някой написал от негово име заявление за приемане в партията на 6 февруари. Попълнените личните данни в заявлението включвали пол, занятие (безработен) и възраст (21 години след преизчисляване на кучешките в човешки). Изданието не споменава кой е попълнил молбата на кучето.

Меркел: Готова съм на болезнени компромиси за постигане на коалиционна сделка
 

Всички партийни членове на ГСДП бяха призовани да гласуват по пощата от днес до 2 март дали партията да подпише коалиционното споразумение от 7 февруари, договорено с Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС). А в."Билд" запита председателя на парламентарната група на ГСДП Андреа Налес, която се очаква да оглави партията през април, дали може да се има доверие на вота, след като и куче може да гласува.

Възможно ли е създаването на "широка коалиция" в Германия?

"Куче няма право да гласува", отсече Налес, като заяви, че ще бъдат предприети юридически мерки, ако се установи фалшификация на идентичността на някои от партийните членове.
БТА