/ БГНЕС
Какви са другите варианти, питат световни медии
Британският премиер Тереза Мей ще има нужда от чудо, за да убеди депутатите да приемат договореното от нея споразумение за Брекзита, пише френският в. "Паризиен".

Столетните стени на Уестминстърския дворец досега не са ставали свидетели на подобна ситуация - толкова разделено мнозинство и депутати с противоположни становища, които се готвят да се обединят срещу правителството. Изправена срещу тях, Тереза Мей е нестабилна и изолирана, опитвайки се да убеди депутатите, че нейното предложение за споразумение за Брекзита е най-доброто. Ако обаче тя не успее да убеди мнозинството да гласува за него, призракът на "Брекзит без споразумение", които може да има катастрофални последствия, ще стане по-реален.

Съдът на ЕС ще постанови решение за Брекзит на 10 декември

Ако парламентът отхвърли споразумението, предложено от Тереза Мей, тя ще разполага с 21 дни, за да представи ново. Малко вероятно е да се стигне до това, защото Брюксел не планира да променя текста, договорен след месеци на тежки преговори, отбелязва в. "Паризиен".
 

Брекзит Европа чорапи
/ Gulliver/Getty Images


В. "Индипендънт" цитира изявление на първия министър на Шотландия Никола Стърджън, че вариантът за оставане в ЕС изглежда по-вероятен от когато и да било след референдума. След като на 5 декември шотландският парламент гласува както против предложението на Мей, така и против Брекзита без споразумение, шотландският първи министър заяви, че е против Брекзита във всичките му варианти. "Искам Шотландия и цяла Великобритания да останат в ЕС", подчерта тя.

Британските депутати си гласуваха повече правомощия заради споразумението за Брекзит

Договореното от Тереза Мей споразумение е грандиозен провал и е вредно за страната, пише лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин в статия в британския в. "Гардиън". Вместо да договори разумно споразумение, Мей прие най-лошото от двата възможни варианта. Предложението й не удовлетворява никого, независимо дали е гласувал за излизане от ЕС, или за оставане в съюза, подчертава лейбъристкият лидер.
 

БГНЕС


Великобритания може да прекрати едностранно Брекзита

Вместо Лондон да си връща контрола, той се отказва от него. Вместо да защити работните места и жизнения стандарт, споразумението ги излага на риск, като не създава необходимата основа за безпрепятствена търговия. В продължение на две години и половина Консервативната партия вместо преговори с ЕС водеше вътрешни преговори, пише лейбъристкият лидер и уверява, че неговата партия има алтернативен план, който може да позволи пробив в преговорите с Брюксел. Дайте ни шанс да го постигнем, призовава Корбин.

Договореното от Мей споразумение ще затрудни търговията. Великобритания няма да може да сключва лесно нови търговски споразумения, докато остава обвързана от правилата и разпоредбите на ЕС, пише в. "Вашингтон пост", като цитира бивши британски и американски участници в търговски преговори.

Мей направи отстъпка на депутатите по споразумението за Брекзита

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е на същото мнение. Миналата седмица той заяви, че споразумението за Брекзита изглежда като страхотна сделка за ЕС. Той каза също, че гледайки договореното, британците може да не могат да търгуват с американците, което "няма да е добре". Трябва да напомним, че за много поддръжници на Брекзита целият смисъл на напускането на ЕС беше да се засили търговията със САЩ, отбелязва в. "Вашингтон пост". През 2016 г. британският износ за САЩ възлизаше на 125 млрд. долара в сравнение с 300 млрд. за ЕС.
 

/ Gulliver/Getty Images


Съмненията около Брекзита се засилват и в градове като британския Съндърланд, подкрепил Брекзита с 61% срещу 39%, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Някога жителите му смятаха гласуването за излизане от ЕС за начин да нанесат удар по политическата върхушка. Сега те смятат Брекзита за поредното неизпълнено обещание на политическите елити. Може би затова някои проучвания показаха охладняване към идеята за напускане на ЕС, както в Съндърланд, така и в други населени места, подкрепили Брекзита. Много от тях са започнали да се съмняват в обещанията на поддръжниците на изтеглянето от ЕС, включително за нови търговски споразумения, увеличаване на парите за здравеопазване и пълна независимост от Брюксел.
БТА