Шефът на Ферари призова Берлускони да подаде оставка
Шефът на Ферари призова Берлускони да подаде оставка / снимка: БГНЕС, архив

Президентът на "Ферари" Лука ди Монтедземоло отправи унищожителна словесна атака срещу италианския премиер Силвио Берлускони, предаде ДПА. Ди Монтедземоло призова министър-председателя да подаде оставка и да отстъпи мястото на правителство на националното единство, способно да прокара реформите, необходими за съживяване на националната икономика.

При Берлускони Италия достигна точка, от която няма връщане назад, уверява един от най-видните бизнесмени в страната в писмо, публикувано на първата страница на левоцентристкия вестник "Република". Ди Монтедземоло твърди, че с плановете за реформи, представен от италианския премиер на срещата на върха на ЕС в сряда, не е успял да възстанови доверието на пазарите в затъналата в дългове икономика. Те "очевидно са недостатъчни, предвид сериозността на ситуацията", предупреждава той.

Шефът на "Ферари" дава като пример факта, че лихвите по 10-годишните италиански държавни облигации са достигнали в петък 6,06 процента - най-високото равнище след въвеждането на еврото, посочва БТА. При това тези лихви се повишиха още днес до ниво от 6,14 процента, посочва ДПА. Равнище от 6 процента е смятано от анализатори за непоносимо бреме.

В писмото до вестник "Република" Лука ди Монтедземоло представя свой план за реформи от пет точки. Видният бизнесмен предвижда намаляване на броя на депутатите и увеличаване на данъците за най-богатите италианци, сред които и самият той.

Очаква се писмото да разпали отново медийните спекулации, че 64-годишният Ди Монтедземоло планира кариера в политиката, по същия път, по който самият Берлускони направи това в началото на 90-те години на 20-и век, отбелязва ДПА. Италианският премиер неведнъж заяви, че няма намерение да подава оставка.