/ iStock/Getty Images
С ваксинацията на 20 000 граждани на възраст над 77 години с хронични болести започва масовият ваксинационен процес срещу новия коронавирус в Република Северна Македония, съобщава "Независен весник".

Гражданите ще бъдат ваксинирани с ваксината на компанията AstraZeneca, 24 000 дози от която пристигнаха на 28 март на летището в Скопие чрез механизма Ковакс. Министърът на здравеопазването Венко Филипче съобщи снощи, че страната ще последва примера на Канада и Германия и няма да ваксинира лица по-млади от 60 години с ваксината на AstraZeneca.

Германия ще използва ваксината на AstraZeneca само при хора над 60 г.

Вестник "Нова Македония" информира, че 33 са починалите и 1272 са новозаразените с COVID-19 през последните 24 часа в страната, според данни на министерството на здравеопазването. През последните 24 часа са били направени общо 3948 теста за коронавирус и са регистрирани 868 оздравели пациенти. Броят на активните случаи в страната в момента възлиза на 18 370.

Очаква се да пристигнат още 76 000 дози ваксини на AstraZeneca чрез механизма Ковакс, които ще бъдат предвидени за реваксинация. Също така се очакват по-големи количества ваксини от Китай и Русия, съобщават изданията в Скопие.

Европейската комисия е обещала на Западните Балкани 651 000 дози ваксини

Необходимо е спешно да се състои междуправителствената конференция за начало на преговорите за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз, заяви заместник-помощник държавният секретар на САЩ Матю Палмър, съобщава в. "Слободен печат".

Чувстваме момент на спешност. Смятаме, че Северна Македония и Албания заслужиха междуправителствената конференция и официално отваряне на присъединителните преговори. Много бихме искали това да бъде договорено тази година, каза Палмър за "Гласът на Америка". Той подчерта, че Вашингтон би искал Скопие и София чрез диалог да решат въпросите в двустраните отношения и да държат проблемите извън многостранни формати, включително НАТО и ЕС.

Сигурно никой не би искал да види един съюзник в НАТО, партньор в НАТО да заплашва друг, посочи Палмър.

Той добави, че очаква от правителството на Република Северна Македония да свърши по-добра работа в борбата с корупцията, пише "Слободен печат".
БТА