/ Gulliver/Getty Images
Германски здравни служители се споразумяха ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca да се използва само при хора на възраст над 60 години на фона на опасенията, свързани с регистрираните необичайни случаи на кръвни съсиреци при имунизирани с препарата, предаде Асошиейтед прес.

Федералният здравен министър Йенс Шпан и здравните министри на 16-те провинции постигнаха единодушно съгласие да предлагат ваксината само на хора на и над 60-годишна възраст, освен ако те не са от високорискови групи, застрашени от по-тежко протичане на COVID-19, и са се разбрали с личния си лекар да си поставят препарата, въпреки съществуващия малък риск от сериозни странични ефекти.

Тази стъпка бе направена след препоръки на независимия Германски комитет по ваксините и след като местният регулатор разпространи нови данни, показващи ръст на регистрираните необичайни случаи на кръвни съсиреци в мозъка при някои от имунизираните с ваксината.

Новината е още един удар по ваксината на AstraZeneca, която играе ключова роля в имунизационната кампания в Европа и заема централно място в глобалната стратегия за осигуряване на ваксини за по-бедните държави, отбелязва АП.
БТА