Северна Корея показала стари снимки на Ким Чен Ир
Северна Корея показала стари снимки на Ким Чен Ир / снимка: БГНЕС

Снимките на севернокорейския лидер Ким Чен Ир, показани в събота по севернокорейската телевизия, са правени преди той да получи мозъчен удар в средата на август. Това твърди южнокорейската осведомителна агенция Йонхап. Анализът на фотосите с Ким Чен Ир и обстановката, в която са правени, показва, че те са от юли или август, но не е ясно коя година, заявил за агенцията източник от южнокорейското разузнаване.

Според източника снимките са правени преди Ким да бъде опериран в средата на август. Севернокорейски ТВ канал показа в събота 10 снимки на Ким Чен Ир на инспекция в женско артилерийско поделение на Корейската народна армия, без да посочва датата на която са правени. Видеофилм не бе излъчен.

66-годишният Ким Чен Ир не е виждан на публична проява от 14 август. На 9 септември той не присъства на големия военен парад за 60-годишнината на комунистическия режим, което подхрани слуховете за влошаване на здравето му.

Според южнокорейските власти след мозъчния удар той е бил опериран и се възстановява. Пхенян категорично опровергава "любимият вожд" да има здравословни проблеми. Здравословното състояние на Ким е забулено в най-голяма тайнственост. Спекулациите се подсилват от факта, че Ким не е определил кой от тримата му сина ще го наследи, а това засилва опасенията за политическа нестабилност на притежаващата ядрено оръжие КНДР.