/ БГНЕС
Северна Корея потвърди днес, че затваря някои от посолствата си в чужбина - решение, което според Южна Корея е пореден знак за икономическите проблеми на Севера на фона на постоянни международни санкции, предаде Асошиейтед прес.

По-рано тази седмица правителството в Южна Корея каза, че Северна Корея се готви да затвори посолствата си в Уганда, Ангола и Испания, както и консулството в Хонконг, тъй като наложените санкции пречат на Пхенян да извършва незаконна дейност в чужбина и да печели пари за оперативните си разходи. 

Според данни на южнокорейското правителство Северна Корея има дипломатически отношения с повече от 150 страни, но обслужва само около 50 дипломатически мисии в чужбина.

Министерството на външните работи на Северна Корея каза днес, че "ще затвори някои и ще отвори нови посолства в други страни" в съответствие с неназовани промени в международната среда и външната политика на Севера. Южнокорейски представители обаче за момента не са потвърдили, че Северна Корея наистина открива нови дипломатически мисии в чужбина. 

В изявление, публикувано на уебсайта на севернокорейското министерство, анонимен говорител каза, че е нормално суверенните държави да местят дипломатическите си сили в чужбина, следвайки националните си интереси. Съобщава се още, че Северна Корея ще продължи да предприема "необходимите дипломатически мерки" в името на дългосрочните външни връзки, но не се предоставя повече информация.

Севернокорейските посолства и мисии в чужбина са свързвани със случаи на контрабанда и други незаконни търговски дейности, с които страната финансира оперативните си дейности и прибира спешно необходимата чуждестранна валута обратно в страната.

Южнокорейското министерство на националното обединение каза вчера, че Северът е решил да закрие някои от дипломатическите си мисии, защото трудно печели чуждестранна валута заради международните санкции, наложени във връзка с ядрените и ракетните тестове, които страната извършва. Външното министерство на Сеул каза още, че Северна Корея вероятно ще затвори и други посолства. 

Русия обяви, че ще изгради тесни връзки със Северна Корея във всички сфери

Държавната медия на Севера каза по-рано тази седмица, че посланиците в Ангола и Уганда са направили "прощални" посещения при лидерите на страните. 

В последните години слабата севернокорейска икономика пострада заради ограниченията, свързани с пандемията и лошото управление, отбелязва АП. Организации, които следят ситуацията, заявиха, че няма признаци на хуманитарна криза или социален хаос, които да застрашат управлението на лидера Ким Чен-ун.
Анелия Пенкова/БТА