Русия заяви днес, че планира да изгради тесни отношения със Северна Корея във всички сфери, предаде Ройтерс.

Изявлението бе направено ден, след като Южна Корея, Япония и Съединените щати, които смятат, че Пхенян доставя оръжия на Москва, осъдиха тези доставки.

В отговор на въпрос за обвинението, отправено от трите страни, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: "Има много такива съобщения, всички те по правило са безпочвени".

"Северна Корея е наш съсед и ние продължаваме да развиваме близки отношения във всички сфери", каза още Песков.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и руският президент Владимир Путин се срещнаха в Русия миналия месец и обсъдиха теми, свързани с отбраната, войната в Украйна и възможната помощ от Русия за севернокорейската сателитна програма.

Сергей Лавров се срещна с Ким Чен-ун в Пхенян

Съединените щати и съюзниците им изразяват опасения, че Ким доставя оръжия и боеприпаси на Русия, които тя да използва срещу Украйна.

Южна Корея, Япония и САЩ решително осъждат доставката на оръжия на Москва от Северна Корея, се казва в общо изявление на Сеул, Токио и Вашингтон, публикувано днес, предаде Франс прес. Трите държави уверяват, че Пхенян вече няколко пъти е доставил оръжия на Москва.

Русия и Северна Корея, които исторически са съюзници, са обект на международни санкции, отбелязва АФП.

"Подчертаваме, че доставките на оръжия за и от от КНДР (. . .) представляват нарушение на няколко резолюции на Съвета за сигурност на ООН", се казва в общото изявление на Южна Корея, Япония и САЩ.
Божидар Захариев/БТА