/ Thinkstockphotos
Северна Корея заплаши да анулира предвидената за 12 юни среща на върха между лидера ѝ Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп заради съвместни военни учения на южнокорейските и американските сили, предаде Франс прес.

Вече е ясно: Тръмп съобщи кога и къде ще е срещата с лидера на Северна Корея
 
Пхенян също така отмени предвидена за утре среща на високо равнище с Южна Корея в знак на протест срещу тези военни учения, които се провеждат ежегодно, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, цитирайки севернокорейската държавна агенция КЦТА.

Съединените щати от своя страна не са били уведомени за промяна в севернокорейската позиция и продължават подготовката за срещата на върха между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Това заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт след заплахата на Пхенян, съобщиха Франс прес и ТАСС.
 
„Ние ще продължим подготовката“ за тази среща, „не сме уведомени“ за каквато и да е промяна, заяви Науърт.

САЩ ще помогнат на Северна Корея, ако тя бързо се освободи от ядрените си оръжия

Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи в Туитър, че ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур. Лидерът на КНДР Ким Чен Ин пък посочи, че срещата на върха с Тръмп е исторически шанс за построяване на едно светло бъдеще и положителна промяна за Корейския полуостров.

Сеул изрази голяма надежда за успеха на срещата и сметна за многообещаващ сигнал фактът, че Пхенян освободи държаните в севернокорейски затвор трима американски граждани.

Ким е готов да представи план за денуклеаризация на Корейския полуостров
БТА