Доналд Тръмп обвини Пхенян, че е "изтезавал отвъд въобразимото" Ото Уормбиър, докато е бил в затвора
Доналд Тръмп обвини Пхенян, че е "изтезавал отвъд въобразимото" Ото Уормбиър, докато е бил в затвора / Gulliver/Getty Images
Северна Корея нарече президента на САЩ Доналд Тръмп "изкуфял старец" заради обвинението му, че Пхенян е изтезавал американския студент Ото Уормбиър, който почина през юни малко след като бе върнат от КНДР в САЩ в състояние на кома, предаде Франс прес.

Тръмп обидил вулгарно Ким Чен Ун според наш експерт

"Тръмп и неговата клика с тяхната пропаганда срещу КНДР за пореден път експлоатират смъртта на Ото Уормбиър", американският студент, който през 2016 г. бе осъден на 15 години затвор за кражба на пропагандна листовка по време на туристическо посещение, заяви севернокорейското външно министерство, цитирано от държавната агенция КЦТА.

Севернокорейски министър: Тръмп ни обяви война, ще предприемем мерки

САЩ "стигат дотам да използват мъртъв човек за конспиративната си кампания за подхранване на международния натиск над КНДР", добавя министерството.

Във вторник Тръмп обвини в Туитър Пхенян, че е "изтезавал отвъд въобразимото" 22-годишния студент, докато е бил в затвора. Преди това родителите на Уормбиър обвиниха Пхенян, че е "изтезавал и целенасочено наранил" сина им.

Северна Корея отрече Ото Уормбиър да е подлаган на мъчения

Ото Уормбиър почина на 13 юни, няколко дни след като бе репатриран в САЩ след 18 месеца затвор в Северна Корея.

Аутопсията му не даде доказателства за физически изтезания, нито за пострадали зъби или кости. Ото Уормбиър е страдал от тежки мозъчни увреждания, които обикновено са резултат от спиране на сърдечна и дихателна дейност. Причината за изпадането му в кома остава неизяснена, отбелязва АФП.
БТА