/ БГНЕС
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е наблюдавал изпитанията на крилати ракети с голям обсег, които той определи като успешна демонстрация на разрастващите се възможности на армията за нанасяне на ядрени удари и на готовността ѝ за "реална война", предаде Асошиейтед прес, като се позова на съобщения в севернокорейските държавни медии.

Тази година Пхенян проведе рекорден брой изпитания на оръжия и многократно заплаши Южна Корея и САЩ, че има готовност да използва ядрено оръжия, ако види заплаха от тяхна страна. 

Според анализатори Ким се възползва от факта, че цялото внимание на международната общност е приковано към войната на Русия в Украйна. Той вижда в това възможност да ускори на разработването на оръжия и да изгради пълноценен ядрен арсенал, който би могъл да застраши САЩ и съюзниците им в региона.

Сеул допуска, че през следващите седмици или месеци Пхенян може да проведе и ядрен тест, за да демонстрира мощ пред Вашингтон, принуждавайки го да направи някои отстъпки, свързани с отбраната и икономиката на изолираната страна.

Официалната севернокорейска информационна агенция КЦТА съобщи, че при вчерашните тестове са били изстреляни две ракети, чийто полет е продължил близо три часа.

Изпитанието е доказателство, че Пхенян е в състояние да нанася точни и ефективни удари срещу обекти, отдалечени на 2000 километра, и че севернокорейската армия има на въоръжение "тактически" ядрени оръжия, посочва КЦТА.

След тестовете Ким е похвалил ядрените си сили, които по думите му са напълно подготвени за "реална война, която да повали враговете с един удар“.

През последните седмици Пхенян проведе редица изпитания с балистични ракети, определяйки ги като симулация на ядрени удари срещу южнокорейски и американски обекти. На четвърти октомври Северна Корея изстреля нова балистична ракета със среден обсег, която прелетя над Япония и демонстрира капацитет да удари американските военни бази на тихоокеанския остров Гуам. 

Северна Корея
БГНЕС

БТА