/ / iStock/Getty Images
Северна Корея изстреля още две ракети с малък обсег в посока Япония, след като в региона се завърна един самолетоносач на САЩ, а Съветът за сигурност към ООН  бе започнал да обсъжда мерки заради последните ракетни тестове на Пхенян. Това съобщиха южнокорейският генерален щаб и правителството на Япония, цитирани Ройтерс и АП. 

С днешните два ракетните тестове на Северна Корея за последните 12 дни стават шест. Една от ракетите бе със среден обсег и прелетя над японска територия, преди да падне в океана.

Дебатите в Съвета за сигурност приключиха без съгласие за следващи стъпки спрямо Пхенян заради нарушаването на поредица резолюции на ръководния орган на ООН.

Постоянните членове Русия и Китай заявиха, че съвместните учения на САЩ и Южна Корея в региона са провокирали действията на Северна Корея. Представителите на САЩ и съюзниците им казаха на заседанието, че невъзможността да се постигне единодушие относно рекордния брой изстреляни ракети от КНДР подкопава авторитета на Съвета за сигурност.

В изявление на севернокорейското външно министерство се заклеймява като сериозна заплаха решението на САЩ да върне обратно край Корейския полуостров самолетоносача "Ронълд Рейгън" и съпътстващата го флотилия.

По данни на японското министерство на отбраната двете севернокорейски ракети, изстреляни тази сутрин, са прелетели между 350 и 800 километра при максимална височина 50-100 км, преди да паднат във водата извън японската ексклузивна икономическа зона. Първоначалният анализ е показал, че втората ракета вероятно е била изстреляна в "неправилна" траектория.
БТА